Cântărețul Gabriel Cotabiță nu are leziuni pe coronare, arată rezultatul investigației la care a fost supus la Spitalul Floreasca, rămânând să îi fie investigată activitatea cerebrală.
Astfel, rezultatul coronarografiei la care a fost supus cântărețul este unul bun. Pacientul este în continuare asistat și ventilat mecanic.
UPDATE Spital: Gabriel Cotabiță, internat la terapie intensivă, face investigații
Cântărețul Gabriel Cotabiță este supus unei coronarografii, el fiind internat la secția de terapie intensivă a Spitalului Floreasca, după ce a făcut un stop cardiac, au anunțat oficialii unității sanitare.
Coronarografia sau angiografia coronariană, este cea mai bună tehnică de diagnosticare a afecțiunii coronariene. Este vorba despre o investigație esențială în explorarea acesteia, prin vizualizarea directă a arterelor coronare, responsabile de angină sau infarct.
Coronarografia se efectuează prin introducerea unui tub foarte subțire, numit cateter, în artera femurală. Prin acesta sunt introduse sondele de cateterism și dirijate până la nivelul arterei coronare. Apoi se injectează un produs de contrast radiologic, care permite vizualizarea anatomiei arterelor coronare prin opacifierea arborelui coronarian. Astfel se poate observa diametrul interior al arterelor și se pot localiza posibilele obstrucții coronariene importante.
Majoritatea pacienților care au suferit un infarct miocardic prezintă arterele coronare blocate parțial sau complet. Procedura indică dacă arterele afectate pot fi tratate prin angioplastie sau prin chirurgie pe cord.
Durata investigației coronariene poater oscila între 40 și 60 de minute, ea fiind urmată de o perioadă de ședere la pat între 12 și 24 de ore.
Sursa MEDIAFAX