Futurologul Thomas Frey este de părere că în următoarele două decade, două miliarde de oameni își vor pierde locurile de muncă datorită progresului tehnologic.
Cele două miliarde de locuri de muncă sunt echivalente cu 50% din joburile existente astăzi.
Industria de electricitate: Până în 2030, electricitatea va fi descentralizată în micro-rețele, locale. Industria de cărbune se va dizolva, industria transporturilor se va micșora, iar companiile de utilități se vor restructura.
Industria auto: Șofatul pare o risipă de timp, energie și bani. Majoritatea oamenilor deține automobile care stau nefolosite 90% din timp. În fiecare an, milioane de oameni își pierd viața în accidente auto, în fiecare colț al lumii.
Mașina fără șofer
Mașinile cu autonomie proprie deja există, iar în urmatorii 20 de ani nu va fi nicio problemă să le adoptăm la scară mare. Când se va întâmpla acest lucru, nu va mai fi nevoie nici de autobuze, taxiuri, persoane care să livreze diferite servicii, sțatii de gaz sau service-uri auto.
Educația: La ora actuală, sistemul educațional se bazează pe serviciile unei persoane instruite, un profesor, care învață lucruri pregătitoare pentru viață clasele de copii. Și acest lucru pare o pierdere de timp, mai ales când profesorul ar putea înregistra lecțiile o dată, pentru toate clasele la care predă, iar el s-ar putea ocupa de alte treburi.
De altfel, înregistrarea lecțiilor permite elevilor să învețe oriunde s-ar afla. Așa ar crește și numărul celor care învață o anumită materie predată în sistem înregistrat. Acest sistem este folosit deja la Standford și MIT, școli ce oferă elevilor cursuri online gratuite și, astfel, se reduce mult din costurile unui an de învățământ. Poți face și acasă ce ai fi putut face la școală, chiar cu niște costuri reduse.
Producția: Printările în format tridimensional evoluează extrem de rapid. În acest fel, angajații care se ocupau de aceste lucruri vor începe să dispară, datorită avansării tehnologice. Datorită acestei tehnologii, este posibil totul, de la haine și până la mâncare.
Cu o tehnologie atât de avansată nu va mai fi nevoie de o deplasare până la magazin, ci doar de o căutare pe internet a ceea ce se dorește, o apăsare pe un buton magic și produsul apare la destinatar.
Roboții fac lucrurile „neplăcute”
Robotica: Va avea loc și robotizarea lucrurilor. Ai de făcut vreun lucru pe care nu îl dorești să îl faci? Nimic mai simplu, o face robotul în locul tău. Prin filme, ideea există deja. Nu ar fi deloc uimitor ca, la un moment dat, fiecare să dețină în casă un astfel de robot… „om bun la toate”, cum se spune.
Acum, nimeni nu ar trebui să se sperie ca jobul lui este în pericol. Cele mai multe progrese au loc în perioade îndelungate, astfel încât, în tot acest timp, oamenii se pot reorienta către noi cariere de viitor.
Dacă aruncăm o privire în trecut, vedem că oamenii au încercat să facă ceea ce a fost nevoie, și sa facă bine. Cu tehnologizarea din zilele noastre, acum este posibil ca omul să lucreze în jur de opt ore pe zi, să aibă week-end-ul liber, să aibă timp de vacanțe în fiecare an. Este plauzibil că trendul continuă, iar dispariția anumitor locuri de muncă nu înseamnă că oamenii vor fi șomeri, ci mai degrabă că umanitatea va deveni o specie mai eficientă, cu simplificarea lucrurilor și rezultate obtinuțe în perioade mai scurte, pentru c fiecare să fie propriul stăpân pe viața și timpul său liber.