Dupa cum se stie de multa vreme, societatea furnicilor se distinge printr-o organizare “sociala” cu reguli de fier, in care furnicile sterile au menirea de a desfasura activitati specifice in folosul celor fertile, a caror sarcina este doar aceea de a se reproduce.
In Amazonia, insa, oamenii de stiinta au descoperit o specie de furnici care a eliminat complet indivizii masculi din colonii, reproducandu-se doar prin intermediul clonarii (prin partenogeneza).
Mycocepurus smithii, cunoscuta pana acum pentru abilitatea ei de a cultiva ciuperci, este prima specie de furnici la care s-a demonstrat ca reproducerea nu are loc decat pe cale asexuata. In urma analizei ADN realizata la mai multe colonii de furnici apartinand acestei specii, toti membrii furnicarului au rezultat a fi femele, clone ale reginei.
“La insectele sociale exista multe tipuri diferite de reproducere, dar aceasta specie si-a pus la punct o metoda proprie, neobisnuita”, a declarat Anna Himler, biolog la Universitatea Arizona, unde a fost realizat studiul.
Â