Funar – lista a afacerilor dintre consilieri și Primarie
„Toate afacerile consilierilor locali cu Primaria s-au derulat în litera legii”, declara Gheorghe Funar luna trecuta, pentru CLUJEANUL. Tot atunci, el promitea sa dea publicitații o lista a respectivelor afaceri. În pofida presiunilor politice și ale mass-media, aceasta lista a fost data publicitații abia vineri, 9 februarie, însa într-o forma ciudata, care servește doar intereselor primarului.
Consilier sau afacerist?
Funar a încercat sa profite de o proaspata Ordonanța de Urgența (nr. 5 din 2 februarie 2002), care completeaza Legea administrației publice locale (215/2001 și se vrea un mijloc de lupta împotriva corupției. În prima faza, acest act le interzicea aleșilor locali și funcționarilor din aparatele primariilor sa faca parte din, sau sa aiba legaturi cu firme care au afaceri cu administrația publica. Interdicția se aplica pâna la rudele de gradul doi.
Joi, 7 februarie, Camera Deputaților a aprobat însa doar articolul 1 al Ordonanței, care se refera la aleși, scoțându-i astfel din „vizor” pe angajații primariilor. Practic, consilierii implicați în afaceri cu forul local trebuiau sa aleaga între aceasta calitate și funcțiile deținute la societați comerciale, cel târziu pâna în 8 februarie. Ca atare, tot joi, Funar le-a solicitat celor 31 de consilieri clujeni sa depuna o declarație cu privire la alegerea facuta.
Lista hibrida
Vineri dimineața, primarul a trimis Prefecturii și tuturor ziarelor locale o lista cu numele a 11 consilieri, despre care afirma ca s-ar afla în situație de incompatibilitate. La întocmirea listei însa, folosise o „șmecherie”: bagase în aceeași „oala” cinci consilieri vizați de Ordonanța cu alți șase împotriva carora lupta de anul trecut, cei care au refuzat sa demisioneze din conducerea unor regii autonome sau instituții publice.
Între timp, trei consilieri (Dimitriu, Zamfir și Uioreanu) renunțasera la afaceri sau la funcțiile de la firme. Alți doi (Chirița și Groza), care au afaceri cu Primaria prin intermediul fiilor lor, profita de interpretarea Ordonanței și se fac ca ploua. Ceilalți șase (Corega, Crețu, Lapușan, Molnos, Ruja, Todoran) se bazeaza pe faptul ca, în cazul lor, incompatibilitatea va intra în considerare doar în 2004. Astfel, Funar se îndeparteaza din nou de obiectivul sau declarat, dizolvarea Consiliului Local.
Iar solicitarea sa adresata prefectului Soporan ca, pâna în 13 februarie, sa emita ordine de încetare a activitații celor 11 ca și consilieri locali, va ramâne, probabil, fara rezultat.
Declarație
„Societațile comerciale la care aleșii locali sunt manageri, acționari semnificativi, asociați, administratori, cenzori, membri în consiliul de administrație sau la care dețin alte funcții de conducere nu pot încheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari sau de furnizare de bunuri cu autoritațile administrației publice locale din care fac parte aleșii locali menționați, cu regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societațile comerciale înființate de consiliile locale ori de consiliile județene respective” Articolul 1 al Ordonanței de Urgența nr. 5/2002
Demisionarii
Ștefan Dimitriu, director general al SC Napoca Construcții, a solicitat rezilierea contractelor dintre firma și Primarie.
Horea Uioreanu (PNL) a demisionat din Consiliul de Administrație (CA) al SC Administrația Piețelor și Oboarelor (APO).
Romulus Zamfir (PNL) a demisionat din CA-urile de la APO și Casarom SA.
„Niznaii”
Urmatorii doi consilieri n-au renunțat la afacerile cu municipalitatea deoarece susțin ca Ordonanța se refera la „contracte comerciale”, iar ale lor sunt „administrative”. Ion Chirița (PRM); fiul sau s-a asociat cu Primaria și i s-au închiriat spațiile din strada Baba Novac, nr. 8, ap. 8, și Bulevardul Eroilor, nr. 18.
Teodor Groza (PSD); fiul sau s-a asociat cu Primaria și i s-a închiriat spațiul de pe Bulevardul 21 Decembrie, nr. 3.
„Pâna în 2004”
Cei șase de mai jos se bazeaza pe faptul ca, potrivit Legii administrației publice locale, incompatibilitatea dintre funcțiile de consilier local și funcționar public se aplica doar din 2004:
Constantin Corega (PSD), inspector școlar general;
Mircea Crețu (PUNR), membru în CA la RATUC;
Remus Lapușan (PSD), directorul Agenției Județene de Ocupare și Formare Profesionala;
Molnos Lajos (UDMR), membru în CA de la RATUC;
Nicolae Ruja (PUNR), membru în CA la RAT;
Marian Todoran (PSD), directorul Spitalului Județean.
Unde-i Calian?
Într-un articol de luna trecuta, CLUJEANUL va informa ca unul dintre consilierii locali care au afaceri serioase cu Primaria este Petru Calian, liderul PRM Cluj și patron al firmei Modena. „Acum fac mobilier pentru salile ce gazduiesc ședințele comisiilor din cadrul Consiliului”, spunea el atunci.
Dupa apariția listei celor 11, CLUJEANUL a întrebat Primaria cum se face ca Petru Calian, șeful filialei locale a partidului lui Gheorghe Funar, nu figureaza printre nominalizați. „Contractele sale cu Primaria au expirat”, a fost raspunsul purtatorului de cuvânt.
Romulus Deac
[Clujeanul]