Toti cei care au avut contact cu lumea muzicala de dinainte de ’89 isi amintesc cu nostalgie acele vremuri.
Iar cei nascuti “dupa Revolutie” abia daca ghicesc cine au fost Mihaela Runceanu, Anda Calugareanu sau Dan Spataru.
De maestrul Gica Petrescu nu ma indoiesc ca a auzit (cam) toata lumea, ca doar este o legenda a Romaniei.
Imi amintesc ca in familia mea se constituisera, la un moment dat, doua “tabere”: unii erau fani Mirabela Dauer, iar ceilalti o adorau pe Corina Chiriac.
Mama ii asculta si acum cu placere pe Catalin Crisan, Eva Kiss, Carmen Radulescu, Cornel Constantiniu, Marius Teicu, Cornel Fugaru, sau Stela Enache & Florin Bogardo.
Tata le adora pe Margareta Paslaru, Angela Similea sau Pompilia Stoian si era incantat de “broscuta oac”, de la Trio Grigoriu.
Cine nu fredoneaza hiturile trupelor “Phoenix”, “Compact”, “Iris”, “Timpuri Noi”, “Holograf”, “Savoy”, “Mondial”, “Semnal M” sau “Rosu si Negru”?
Cine nu canta si acum in baie melodii precum "Copacul" de Aurelian Andreescu, "Lalele, lalele" de Luigi Ionescu, "Fotoliul din odaie" de Mirabela Dauer, “Strada sperantei” de Corina Chiriac, “Drumurile noastre” si “Trecea fanfara militara” de Dan Spataru, “Dragoste la prima vedere’ de Ilie Micolov, “Unde dragoste nu e, nimic nu e” de Gheorghe Gheorghiu, "Pentru voi, muguri noi" de Mihaela Runceanu sau “Un copac cu flori” de Stefan Hrusca?
Si acestea sunt doar cateva exemple din multitudinea de slagare care ne-au marcat tineretea si petrecerile organizate cu cate un magnetofon, casetofon sau pick-up luate “pe sub mana” din magazin sau cu imprumut de la prieteni.
Celebrele discuri din vinil, benzi de magnetofon sau casete audio, care se mai asculta si acum in unele autoturisme, intretineau atmosfera, pana dimineata, la si mai celebrele “ceaiuri dansante”, care acum poarta numele de “bairam”.
In zilele noastre, cand la televizor vedem stiri cu oameni muscati de cainii de pe strazile Patriei, instantaneu ne vine in minte indemnul lui Mihai Constantinescu sa “iubim si cainii vagabonzi”.
Sau cui nu ii vine sa fredoneze, atunci cand merge acasa la parinti, dupa o lunga perioada de despartire, versurile cantate de regretatul Gil Dobrica:
“Hai acasa,
Hai cu mineee…
Sa pornim la drum.
Ne asteapta casa noastra draga,
Iarba verde si poteci de drum….”
Vocea ragusita, dar atat de placuta si intensa, a Laurei Stoica ne rasuna si acum in urechi cu refrenul…
“Uuuun actooor grabit,
Care-si spune replicaaa
Si apoi a plecat zambind
Un actor grabit,
Care a si uitat ce a rostit pe scena..”
E adevarat ca artisti precum Loredana Groza sau folk-istii Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu, Mircea Vintila s.a. sunt “gustati” si acum de publicul tanar, ei facand furori in toate timpurile.
Cenaclul Flacara, organizat in trecut de poetul Adrian Paunescu, a lansat multe talente de-alungul timpului, care s-au nascut sperante si au confirmat ulterior increderea oferita.
Â
Â
Dupa anii ’90, totul s-a schimbat la… 90 de grade, in sensul ca muzica s-a facut multa vreme pe calculator, iar “vedetele” si trupele au aparut ca ciupercile dupa ploaie.
“T-short”, ”Genius”,“3 Sud Est”, ”Animal X”, “N&D”, “Double D”, “Valahia”, “L.A.”, "A.S.I.A.", ”Bambi” s.a. au ”prins” tineretul si au creat o adevarata isterie in randul acestora, practic ei calcandu-se in picioare la orice aparitie pe scena a formatiilor favorite.
Un curent care s-a dezvoltat foarte mult si bine, la noi, a fost hip-hop-ul! ”B.U.G. Mafia”, ”La Familia” si ”Parazitii” si-au impartit aceasta “felie” care a adus multe beneficii pe plan profesional si material. Pe parcurs, din ce in ce mai multe trupe de rap si-au incercat talentul cu acest gen de muzica.
Â
Â
In ceea ce priveste rock-ul, Iris si Holograf au mers, cu succes, mai departe, Voltaj e pe val, iar Compact si Cargo ne bucura la fel de mult cu fiecare concert pe care il sustin.
O surpriza placuta o constituie Gabriel Cotabita, care transpira si acum pe scenele noastre alaturi de Mihai Pocorschi in trupa VH2.
Conflictul dintre generatii, in muzica, se traduce acum prin prestatia live si playback sau calitatea de atunci si kitch-ul de acum.
Precizare! Ne cerem scuze pentru celelalte nume consacrate, din muzica romaneasca, ce nu s-au regasit in acest articol (Dida Dragan, Marina Scupra, Oana Sarbu, Marina Florea, Aura Urziceanu, Marina Voica, Laurentiu Cazan, Adrian Daminescu, Elena Carstea si multi, multi altii)…