Fumatul, un stil de viața

28 01. 2002, 16:24
"Tutunul dauneaza grav sanatații". Iata avertismentul pe care îl ignori de fiecare data când îți aprinzi o țigara. Pentru ca, de ce sa nu recunoaștem, fumatul este un trend, un stil de viața, un obicei nesanatos dar care îți ofera atâta satisfacție.


„Tutunul dauneaza grav sanatații”. Iata avertismentul pe care îl ignori de fiecare data când îți aprinzi o țigara. Pentru ca, de ce sa nu recunoaștem, fumatul este un trend, un stil de viața, un obicei nesanatos dar care îți ofera atâta satisfacție.

Sub presiunea mondenului, este însa cazul sa uitam cât de scump este platita aceasta satisfacție?

Societatea româneasca este una în care fumatul nu numai ca este tolerat, ci și încurajat. Am observat, bunaoara, cum se micșoreaza pe zi ce trece secțiunile de nefumatori din restaurante sau alte locuri publice, pentru ca cele de fumatori sa creasca amenințator.

Bieții nefumatori sunt împinși în câte un perete unde și serviciul e mai prost, și curentul mai mare. Țigara este instrumentul multifuncțional de care te poți folosi în toate situațiile, pentru a obține nu se știe exact ce, de la nu se știe exact cine.

Fumatorul îți va explica fara prea multa convingere ca fara țigara nu are ce face cu mâinile, ca țigara îl face sa se simta mai bine, sau ca, în fine, lipsa ei îl face sa se simta mai rau, apoi, ca toata lumea din jurul lui fumeaza și ca cei care nu fumeaza nu conteaza.

Scuzele sunt puține și mereu aceleași. Le cunoști foarte bine. Ai recurs și tu la ele o data sau de doua ori, nu-i așa? Știi și de ce ar trebui sa te lași de fumat. „Mai bine mai târziu decât niciodata”, îți spui, amânând acest exercițiu de voința pentru o data imediat anterioara dezastrului.

De ce nu? În fond, de ce sa nu te bucuri de micile placeri ale vieții cât mai mult posibil? Îți spunem noi de ce. Pentru ca dureaza ani de zile pentru ca efectele acestui prost obicei sa dispara din organism, pentru ca cu cât amâni mai mult momentul, cu atât îți va fi mai greu, în fine, pentru ca țigara nu te definește, nu te face nici mai deșteapta, nici mai frumoasa și nici mai atragatoare pentru cei din jur.

Ce trebuie sa știi când te lași de fumat

Pentru majoritatea fumatorilor, asocierea țigarilor cu alți stimuli produce o dependența de gest, nu numai una fizica. Te-ai obișnuit sa fumezi când îți bei cafeaua, când ieși cu prietenii într-un club, când vorbești la telefon.

Asociezi țigara cu o situație stresanta, sau dimpotriva, cu o mare bucurie. Dependența psihologica este mult mai greu de depașit decât, sa zicem, dependența de substanța.

Pentru aceasta din urma exista o mulțime de soluții, de la guma de mestecat la plasturii cu nicotina. În majoritatea cazurilor, nici guma și nici plasturii nu au nici un efect daca nu sunt susținute de voința și de dorința sincera de a te lasa de fumat. Poți sa încerci sa te lași, forțata de împrejurari, sau împinsa de la spate de parinți, prieteni, etc., dar e bine sa știi de la început ca fara o motivație personala nu vei reuși niciodata.

Majoritatea femeilor au nevoie de ajutor pentru a se lasa de fumat

Studiile de specialitate arata ca unei femei îi este mult mai greu sa se lase de fumat decât unui barbat. O mulțime de femei care au ajuns în spital pentru afecțiuni cardiovasculare au continuat sa fumeze.

Explicația de ordin psihologic este ca femeile, mult mai expuse depresiilor, considera fumatul un soi de tratament al acestora. Mai mult decât atât, femeile se lasa în mai mare masura influențate de media și publicitate, care din pacate promoveaza înca o imagine favorabila a femeii fumatoare. Țigara este asociata cu femeia puternica, sexy, independenta și de cariera, adica ceea ce ne dorim toate pentru noi într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

Sunt țigarile light mai puțin nocive decât cele obișnuite?

Din pacate e timpul sa înțelegi ca nu exista țigara mai sanatoasa decât altele și ca țigarile cu tar redus nu reduc și riscul afecțiunilor asociate cu fumatul. Fenomenul se explica prin faptul ca cei care fumeaza țigari mai ușoare au tendința sa inhaleze mai profund pentru a primi aceeași doza de nicotina.

Un studiu efectuat în 1981 în America a aratat ca persoanele care fumeaza țigari light se expun în mai mica masura cancerului la plamâni. Prin urmare, ideea ca acestea reprezinta o opțiune pentru cei care nu se pot lasa de fumat a început sa fie promovata asiduu.

Cinci ani mai târziu, statisticile au demonstrat, prea târziu însa, ca nu exista nici o diferența din punct de vedere al nocivitații între țigarile light și cele full-flavour. Mai mult decât atât, s-a observat ca persoanele care trec la varianta light au tendința sa creasca numarul de țigari pe care le fumeaza pe zi. Singura metoda cu adevarat eficienta de a reduce riscul afecțiunilor asociate cu fumatul este renunțarea la acest obicei.

Țigara pe care o fumezi ca sa te calmezi este la rândul ei o sursa de stres

Fumând atunci când te simți stresata nu faci altceva decât sa îți crești nivelul de stres.

Efectul aparent relaxant al țigarilor reflecta numai întreținerea dependenței de substanța. Iritabilitatea scade în masura în care ea este cauzata de privarea organismului de nicotina și nicidecum de alți factori. Departe de a acționa ca un calmant, dependența de nicotina crește nivelul de stres.

Creșterea în greutate ca scuza pentru cei care continua sa fumeze

într-o societate care întreține de ceva timp obsesia regimurilor și a scaderii în greutate, femeile au o scuza incontestabila, nu-i așa, de a nu renunța la fumat. Fumatul consuma, într-adevar, aproximativ 200 de calorii pe zi.

Metabolismul unei persoane care s-a lasat de fumat încetinește și digestia se face mai eficient. Nivelul de insulina crește, organismul procesând mai multe glucide. Lipsa țigarilor ne face sa ronțaim într-una, de la bomboane pâna la covrigei și alte gustari. Iata doar câteva motive pentru care renunțarea la țigari duce la o creștere în greutate. Aceasta poate fi însa ușor evitata printr-o activitate fizica moderata și prin eliminarea a 100 de calorii pe zi din mese.

Nu e prea târziu

Ca tendința generala, noi, românii, punem prea puțin preț pe un stil de viața sanatos. Iata înca unul dintre numeroasele lucruri care ne despart de vest. Informație exista peste tot daca înca ai îndoieli cu privire la fumat și la efectele ireversibile ale acestuia. Ofera-ți șansa unei vieți sanatoase, macar în masura în care acest lucru depinde de tine. Semneaza pentru viața ta.

Sursa: Revista Super