Fumatul poate antrena modificari ireversibile în activitatea unor gene din organism, fapt care ar putea explica de ce foștii fumatori prezinta mai multe riscuri de a se îmbolnavi de cancer pulmonar fața de persoanele care nu au fumat niciodata, potrivit unui studiu canadian preluat de AFP.
Modificarile datorate mediului înconjurator, precum fumatul, pot conduce la schimbari în activitatea genelor unei celule, dintre care unele sunt ireversibile, chiar și dupa ce fumatorul a renunțat la acest viciu.
„Aceste gene și activitați ale lor care nu revin la normal dupa renunțarea la fumat ar putea explica de ce foștii fumatori își mențin riscul de a dezvolta un cancer pulmonar”, potrivit studiului coordonat de Wan Lam și Stephen Lam, de la Centrul de cercetari asupra cancerului British Columbia, Vancouver.
Cercetatorii au utilizat o tehnica de analiza puternica – SAGE : Serial Analysis of Gene Expression – pentru a studia activitatea genelor din țesutul pulmonar. La studiu au participat 20 de fumatori și foști fumatori și patru persoane care nu au fumat niciodata.
Anumite gene care joaca un rol important în repararea ADN-ului celulelor sunt afectate permanent de fumat, care întrerupe, de asemenea, activitatea genelor care contribuie la combaterea dezvoltarii cancerului pulmonar.
Cercetatorii au identificat, de asemenea, gene care sunt active doar la fumatori. Astfel, CABYR, o gena implicata în mobilitatea spermatozoizilor și asociata cu anumite tumori, intervine în funcționarea cililor care captușesc bronhiile favorizând eliminarea deșeurilor care se acumuleaza.
Modificarile în activitatea genelor implicate în repararea și regenerarea aparatului respirator se împart în trei categorii: reversibile (gena CABYR, gena TFF3 care intervine în compoziția secreției produse de celule mucoase), parțial reversibile (MUC5AC, proteina care asigura protecția cailor aeriene și digestive) și ireversibile (gena GSK3B, deja asociata cu dezvoltarea cancerului).
Rezultatele studiului au fost testate pe un al doilea grup de voluntari format din persoane fumatoare, foste fumatoare și nefumatoare.
Studiul a fost publicat în BMC Genomics.