Piele terna, riduri premature, buze crapate… iata doar cateva dintre efectele negative ale iernii asupra frumuseții. Pentru a evita aceste neplaceri, mai mici sau mai mari, îngrijește-te și protejeaza-te.
Pentru ten – creme grase cu filtre UV
Pe toata perioada iernii, folosește pentru îngrijirea tenului creme cu un conținut mai ridicat de grasimi decat folosești de obicei. Cand termometrul coboara sub zero grade sau afara este viscol, tenul, indiferent de tip, are nevoie de un plus de grasime. Opteaza pentru emulsiile grase, care au și un adaos de vitamine, pentru a asigura pielii o hranire optima. Chiar daca obrazul lucește, pelicula de grasime protejeaza tenul de frig.
De asemenea, tenul trebuie protejat de efectul ultravioletelor, cu ajutorul produselor care au în compoziția lor și filtre UV. Chiar și în zilele înnorate, razele ultraviolete patrund prin stratul de nori, luciul zapezii reflecta razele solare ca o oglinda, iar gaurile din stratul de ozon sporesc cu 70% puterea de iradiere solara. Pentru o protecție optima a pielii, aplica crema pe fața cu o jumatate de ora înainte de a ieși din casa.
Sfatul nostru
Pentru protecția și hranirea tenului, și crema hidratanta poate fi eficienta daca are un adaos de substanțe grase. Pune o picatura de ulei de masline la o lingura de crema și amesteca cele doua componente în mana. Aplica produsul pe obraz, executand totodata un masaj ușor. Evita, însa, pe timpul iernii o crema superhidratanta: apa conținuta de produs poate „îngheța” pe obraji, iar pielea se va irita.
Pentru buze – o protecție adecvata
Pielea buzelor este foarte sensibila, iar vantul și gerul sunt factori importanți care duc la iritarea, descuamarea și chiar craparea pielii. Pentru a le proteja, folosește un produs special de îngrijire, peste care poți aplica rujul tau obișnuit. Daca epiderma buzelor s-a iritat, o poți unge cu o picatura de vitamina A uleioasa, sau poți aplica în fiecare seara o masca pentru buze, compusa dintr-o lingurița de smantana amestecata cu puțina miere și cateva picaturi de suc de lamaie. O afecțiune frecventa în sezonul rece este și herpesul, deoarece sistemul imunitar este mai slabit în aceasta perioada.
Sfatul nostru
Uscarea buzelor și descuamarea lor poate fi tratata prin aplicarea locala a unor comprese înmuiate în ulei de masline calduț. Evita ticul de umezire a buzelor și unge-le cu o crema grasa, ori de cate ori simți nevoia.
Pentru machiaj – farduri potrivite
Folosirea fondului de ten și a pudrei este benefica în zilele geroase, deoarece straturile de fard confera un plus de protecție tenului. Verifica atent textura și calitatea make-up-urilor folosite. Pentru aceasta perioada a anului sunt de preferat texturile cremoase cu adaos de uleiuri vegetale. Pentru machiajul ochilor și al pomeților folosește tot farduri cremoase, deoarece fardurile tip pudra pot determina apariția prematura a ridurilor din jurul ochilor, precum și deshidratarea tenului.
Pentru protectia ochilor – ochelari de soare
Cea mai buna soluție pentru a-ți proteja vederea este purtarea ochelarilor de soare. Opteaza pentru cei mari, tip aerodinamic, care au rame late. Atenție, însa, la culoarea lentilelor. Cele roșii sau albastre, în combinație cu lumina puternica reflectata de zapada, voaleaza imaginile și afecteaza vederea. Cele mai bune culori pentru o protecție eficienta a vederii sunt galben, verde sau maro.
Sfatul nostru
Specialiștii americani au descoperit, recent, ca expunerile frecvente în zilele însorite de iarna, cand lumina puternica este accentuata de albul zapezii, pot favoriza apariția glaucomului (afecțiune care duce la orbire).
Pentru ingrijirea parului – maști speciale
De regula, pe timpul sezonului rece calitatea parului este afectata: firul de par se subțiaza și se usuca, varfurile se tocesc mai repede, aspectul parului este tern, lipsit de stralucire. Pentru a-l proteja și revigora, folosește un șampon de calitate, cu acțiune blanda, și un balsam bogat în substanțe nutritive. Saptamanal, sau chiar de doua ori pe saptamana, aplica pe par o masca speciala de tratament pe baza de ceramide, cheratina, proteine și vitamine. În comerț, se gasesc numeroase produse de tratament sub forma de crema, gel sau spray. Și maștile naturiste pe baza de preparate din plante sau uleiuri vegetale sunt eficiente.
Masca revitalizanta pentru parul degradat
Ingrediente: ovaz, ceai verde, suc de portocale, ulei de avocado, vitamina E Efecte: Tratamentul are efecte regenerante imediate datorita proprietaților deosebite ale elementelor componente: proteinele conținute în ovaz protejeaza și hidrateaza parul, ceaiul verde are un rol important în blocarea radicalilor liberi, sucul de portocale tonifica firul de par și pielea capului, iar uleiul de avocado îi confera un plus de stralucire și-l face matasos.
Mod de preparare: Amesteca un pumn de fulgi de ovaz cu trei linguri de ceai verde, trei linguri de suc proaspat de portocale și conținutul unei fiole de vitamina E. Dupa ce fulgii de ovaz s-au înmuiat bine, adauga doua linguri de ulei de avocado sau ulei de masline. Aplica aceasta masca pe par și las-o sa acționeze circa o ora. Repeta tratamentul o data la doua zile (daca parul este foarte degradat) sau saptamanal (daca ai parul uscat).