Fructele și legumele reduc riscul cancerului pulmonar

29 09. 2005, 14:05
Un regim alimentar bogat în fructe și legume reduce riscul apariției cancerului la plamâni, potrivit unui studiu publicat marți în Jurnalul Asociației Medicale Americane, citat de AFP. Substanțele anticanceroase conținute de alimente precum spanacul,

Un regim alimentar bogat în fructe și legume reduce riscul apariției cancerului la plamâni, potrivit unui studiu publicat marți în Jurnalul Asociației Medicale Americane, citat de AFP.

Substanțele anticanceroase conținute de alimente precum spanacul, morcovii, brocoli ca și cele din fructe, sunt fitoestrogenii, au explicat cercetatorii de la Centrul de Cancer Anderson, de la Universitatea din Texas.

Tratamentele cu fitoestrogeni au demonstrat ca au efecte protectoare fața de tumorile canceroase, dar foarte puține cercetari au fost facute pâna acum asupra impactului lor prin regimul alimentar asupra riscului aparției cancerului pulmonar.

„Studiul nostru arata ca pacienții care sufera de cancer la plamâni au tendința de a consuma cantitați mai mici de fitoestrogen decât persoanele cu o stare buna de sanatate”, a declarat Matthew Schabath, unul dintre cercetatorii care au condus studiul.

S-a demonstrat ca acești hormoni de origine vegetala sunt benefici atât pentru barbații și femeile care nu au fumat niciodata cât și pentru cei ce înca fumeaza.

Studiul a fost realizat pe 1.674 de persoane bolnave de cancer la plamâni și 1.735 de persoane sanatoase. Subiecții au fost intervievați din iulie 1995 pâna în octombrie 2003.

Aceste rezultate trebuie sa fie confirmate de studii mai detaliate, au declarat cercetatorii.

Un alt studiu a aratat ca un fumator ar putea reduce riscurile de apariție a cancerului la plamâni cu aproximativ 25% daca ar reduce consumul de țigari cu 50%.

„O persoana care fumeaza 20 de țigari pe zi poate reduce riscul apariției cancerului pulmonar cu 27 % daca reduce consumul sau de țigari la mai puțin de 10 țigari”, arata studiul realizat în Danemarca.

Mediafax