Friptură rustică de miel după reţeta câştigătorului MasterChef, Petru Buiuca
Ingrediente:
– 3 căţei Usturoi
– 2 buc. Ceapă galbenă
– 1 vârf cuţit Cimbru
– 1 linguriţă Boia de ardei iute
-2 linguriţe Boia de ardei dulce
– 1 lingura Sos de soia
– 150 ml Vin roşu sec
– 150 ml Apă necarbogazoasă
– 10 buc. Roşii cherry
– 200 g Cartofi dulci
– 350 g Mazăre
– 1 kg Miel
– 1 linguritaBoabe de muştar
– 200 g Măsline fără sâmburi
– sare şi piper după gust
Mod de preparare:
Curăţăm carnea de miel, dacă e pulpă, de pieliţe, de grăsime (dacă e în exces) şi o dezosăm, dacă este cazul. Apoi o tăiem cuburi mari şi o amestecăm cu usturoiul tocat, ceapă galbenă tăiată cubuleţe, cimbru, boia, boabele de muştar, sosul de soia şi 50 ml de vin roşu.
Marinăm carnea la temperatura camerei pentru aproximativ o oră. Apoi o prăjim aproximativ 5-7 minute, amestecând încontinuu. Asezonăm cu sare şi piper.
Punem conţinutul prăjit într-o tavă, pe care o introducem la cuptor împreună cu o parte dintr-un amestec de 100 ml de vin roşu şi 150 ml de apă, după ce am preîncălzit cuptorul la 150 ° C. Ţinem mielul în cuptor la 175 ° C sau la foc mediu aproximativ 60 de minute. Verificăm din când în când şi turnăm din compoziţia de vin cu apă peste el. După aproximativ 60 de minute scoatem o bucată de carne şi o înţepam. Dacă iese un suc clar, înseamnă că avem carnea gata. Dacă iese sânge, mai ţinem încă 15-20 minute, în funcţie de preferinţă sau de cât de mari sunt tăiate cuburile.
Cu 20 de minute înainte de a scoate carnea din cuptor, punem în tavă măslinele amestecate cu roşii cherry întregi, cartofii dulci, curăţaţi de coajă şi tăiaţi cuburi mici (de aproximativ 1 cm), precum şi mazărea boabe. Asezonăm cu sare şi piper. Le ţinem şi pe acestea 15-20 de minute, în funcţie de cât de coapte le dorim, la o temperatură de 150 ° C. Se serveşte totul cât e cald.
Poftă bună! Friptura de miel însoţită de legume e perfectă pentru o masă tradiţională de Paşte.