Serialul „Friends’” a fost cenzurat în China, stârnind indignarea fanilor, reacţia de revoltă fiind la rândul ei cenzurată pe reţelele sociale.
Fanii chinezi ai serialului de comedie de succes„ Friends” reclamă cenzura mai multor episoade, în special a celor care prezintă conținut LGBTQ.
Presa a confirmat că mai mulți streameri, printre care Tencent, Youku și Bilibili, au început vineri să transmită episoade din sezonul 1, când fanii au observat că anumite momentele din versiunea americană au fost editate.
Scena în care Ross (David Schwimmer) spune că soția sa este lesbiană a fost ștearsă cu totul. O alta în care Joey (Matt LeBlanc) sugerează să meargă la un club de striptease, pe Tencent Video, spune în schimb că ar trebui să iasă la joacă.
Revolta fanilor prin intermediul rețelelor sociale precum Weibo este, de asemenea, limitat. Hashtag-ul #Friendshasbeensored a fost îngropat și în prezent nu dă niciun rezultat, potrivit presei.
Pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter din China, hashtag-ul „Friends cenzurat” a fost vizualizat de zeci de milioane de ori.
În vizor, modificările aduse celui de-al doilea episod al primului sezon, difuzat de platformele Bilibili, Tencent, iQiyi şi Youku.
„Am descoperit că toate dialogurile care menţionau homosexualitatea lui Carol, fosta soţie a lui Ross, fuseseră tăiate. Tăierile sunt evidente”, a scris un internaut al cărui mesaj a atras peste 177.000 de like-uri.
Puterea comunistă şi-a intensificat în ultimii ani cenzura asupra temelor „sensibile” precum sexualitatea, violenţa sau politica, în special în producțiile americane.
Cenzura a suscitat ironia unora dintre internauţi. „De ce să vorbim despre homosexualitate? Nu există aşa ceva aici, unde domneşte o eternă perfecţiune. Toată lumea e fericită sub acest guvern”, a scris într-un mesaj persiflator un utilizator al platformei Weibo.
Aceste critici au fost la rândul lor şterse de pe reţeaua de socializare, iar hashtag-ul subversiv a fost înlocuit duminică cu un altul: „De ce este „Friends” atât de popular”.
Serialul, difuzat din 1994 până în 2004 în Statele Unite, este foarte cunoscut în China, unde milioane de persoane l-au vizionat pe DVD.
Mulţi tineri chinezi susţin că au învăţat limba engleză cu ajutorul „Friends”, care a fost difuzat pe rețelele de streaming între 2012 şi 2013, fără a fi cenzurat.
Foto: Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: „Friends”: De la flirtul real al lui Jennifer Aniston și Schwimmer la „verii” Courteney Cox și Matthew Perry