FRF la puricat

22 11. 2001, 00:38
Fotbal intern: "Calauze pentru Europa" Fotbal extern: "Nasul" englezilor Alte sporturi: Gyongyossy nu vrea alta federatie Guvernul vrea sa avizeze noul statut al FRF, care sa prevada puteri largite pentru MTS privind controlul financiar asupra banilor federatiei


Fotbal intern: „Calauze pentru Europa”

Fotbal extern: „Nasul” englezilor

Alte sporturi: Gyongyossy nu vrea alta federatie



Guvernul vrea sa avizeze noul statut al FRF, care sa prevada puteri largite pentru MTS privind controlul financiar asupra banilor federatiei de fotbal

Premierul Adrian Nastase i-a solicitat ministrului Georgiu Gingaras un raport referitor la problemele cu care se confrunta sportul românesc si, în special, despre activitatea Federatiei Române de Fotbal.

„Esecul echipei nationale si scandalurile din campionatul intern au fost cele care au declansat aceasta nemultumire a Cabinetului Adrian Nastase”, a explicat seful tineretului si sportului. Acesta a precizat ca informarea va fi prezentata în sedinta Executivului de marti.

„La întocmirea raportului vor colabora si reprezentantii Ministerului de Finante si al Internelor. În ultimul timp s-a acreditat ideea ca federatia de fotbal este stat în stat. Nu dorim sa ne implicam în luarea deciziilor din cadrul FRF, dar fotbalul este un fenomen social de amploare si nu putem fi indiferenti la ceea ce se întîmpla în acest domeniu”, a afirmat Gingaras, care considera ca ministerul sau trebuie sa aiba un anumit control asupra FRF.

Proiectul noului statut al FRF, care va fi adoptat la Adunarea Generala din 20 decembrie, a fost prezentat ieri MTS de catre presedintele Mircea Sandu. Georgiu Gingaras sustine ca premierul Nastase doreste ca acest document sa fie avizat si de Guvern.

„Vrem sa putem verifica cum sînt cheltuiti nu numai banii pe care-i alocam noi, ci si fondurile pe care federatia le primeste de la organismele internationale. Nu dorim sa ne acordam atributii mai mari decît au omologii nostri în alte tari, dar nici fotbalul din Germania sau Franta nu se confrunta cu probleme de genul celor de la noi”.

Presedintele FRF s-a declarat fericit ca în sfîrsit, în anul 2001, Guvernul ridica si problema fotbalului. Referitor la faptul ca MTS doreste sa aiba un anumit control asupra FRF, Mircea Sandu a spus ca „trebuie citite legile”.

PRECEDENTE

Pîna acum, Nasu’ si-a îngenuncheat toti adversarii
Mircea Sandu conduce FRF din august 1990. În cei mai bine de 11 ani scursi de atunci, el a avut destui inamici. Nici unul n-a reusit însa sa-l clinteasca din scaun. Cel mai hotarît parea ministrul Tineretului si Sportului din 1997, liberalul Sorin Stanescu.

Acesta a încercat sa ia la puricat statutul juridic si actele contabile ale FRF, dar s-a izbit de refuzul înversunat al lui Mircea Sandu. Insuficient sustinut politic (plan în care Nasu’ avea prieteni de nadejde, îndelung plimbati prin strainatate pe banii Federatiei), Stanescu a capitulat, sfîrsind prin a se întovarasi cu Mircea Sandu. Recompensa federala s-a manifestat sub forma cîtorva invitatii de a colinda lumea împreuna. Cu avionul echipei nationale, se întelege.

Ce li s-a întîmplat în timp inamicilor FRF

Personajul Perioada Statutul din acel moment Deznodamînt

Mircea Pascu 1990-1998 ex-presedinte FRF declarat persona non grata si exclus definitiv din fotbal

Cornel Dinu 1993-1994 ex-selectioner face parte din Comitetul Executiv al FRF

Dan Cîrlan 1994-1995 presedinte „Poli” Iasi s-a retras din fotbal

Sorin Satmari 1994-1996 ziarist numit ofiter de presa al FRF

Sorin Stanescu 1997 ministrul Tineretului si Sportului a îngrosat lista invitatilor FRF la deplasarile în strainatate

Marcel Puscas 1997 presedintele sectiei de fotbal a clubului Steaua s-a retras în afaceri

Dumitru Sechelariu 1997-1998 patron FCM Bacau dupa un proces pierdut cu Mircea Sandu s-a mai „cumintit”

Vasile Sotir 1990-1994 presedinte Liga Fotbalistilor Profesionisti înlocuit, printr-un puci, de un prieten al conducerii FRF, Alexandru Radulescu
Sursa:www.prosport.ro