FR de Scrima intentioneaza sa renunte la Grand Prix-uri

Apropo.ro / 09.04.2002, 09:42
FR de Scrima intentioneaza sa renunte la Grand Prix-uri
Federația Româna de Scrima (FRS) intenționeaza sa renunțe la organizarea concursurilor de Grand Prix în România, în semn de protest fața de decizia federației internaționale de specialitate de a scoate din programul Jocurilor Olimpice probele pe echipe de floreta

Federația Româna de Scrima (FRS) intenționeaza sa renunțe la organizarea concursurilor de Grand Prix în România, în semn de protest fața de decizia federației internaționale de specialitate de a scoate din programul Jocurilor Olimpice probele pe echipe de floreta feminin și de sabie masculin, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX președintele FRS, Ana Pascu.

Federația Internaționala de Scrima (FIE) a decis sa aprobe înscrierea unei probe individuale de sabie feminin în programul Jocurilor Olimpice de la Atena, din anul 2004, dar, pentru a nu fi depașit numarul de zece probe olimpice, din programul Olimpiadei vor fi scoase concursurile pe echipe de floreta feminin și de sabie masculin. Aceasta decizie a fost luata în cadrul Congresului și al Adunarii Generale ale FIE, organizate, în aceste zile, la Ankara.

„Aceasta decizie înseamna o mare greșeala a federației internaționale. Este inadmisibil ca în programul Olimpiadei sa fie introdusa proba de sabie feminin, în detrimentul unor probe cu mare tradiție, cum sînt cele pe echipe, la floreta feminin și sabie masculin. România este cea mai grav afectata de aceasta decizie a FIE. Noi, federația româna, nu vom face un protest oficial catre Comitetul Internațional Olimpic, pentru a nu arunca cu noroi în federația internaționala. În schimb, pentru a protesta, eu am propus sa refuzam sa mai organizam în România concursurile de Grand Prix. O hotarîre ferma în acest sens vom lua, miercuri, în cadrul Comitetului Executiv al FRS”, a spus Ana Pascu, care este prezenta la Congresul FIE de la Ankara.

Ana Pascu este membra în Comitetul Executiv al FIE și totodata vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român. Federația Româna de Scrima organiza, în fiecare an, la București, Grand Prix-uri de floreta și sabie. Echipa de floreta a României a cucerit, la JO de la Atlanta, din 1996, medalia de argint.

Presa italiana caracterizeaza aceasta hotarîre a FIE drept una „groteasca”, considerînd ca este inacceptabila exluderea celor doua probe de mare tradiție din programul olimpic. Președintele Federației Italiene de Scrima, Antonio Di Blasi, și antrenorul echipei naționale de floreta, Andrea Magro, au spus ca președintele federației internaționale, francezul Rene Roch, a luat aceste decizii în urma unor presiuni politice.

„Au distrus istoria scrimei. Au fost interese împotriva Italiei și a floretistelor noastre, neînvinse de la Olimpiada din 1992. Nu s-a ținut cont de tradiția sabiei masculine rusești, nu s-a ținut cont de sacrificiile facute de floretistele din România și nici de talentul tinerilor din Polonia, totul a fost demolat din interese politice. Opera lui Roch este rușinoasa”, a spus Andrea Magro.

Oficialii italieni au adaugat ca singura speranța pentru anularea acestei hotarîri a FIE este ca țarile dezavantajate sa faca un ultim apel catre CIO.

Sursa: www.mediafax.ro