Fotografiatul in spatiul public dauneaza grav libertatii! (Foto&Video)

12 02. 2009, 12:47

Desi au trecut 20 de ani de la revolutie, se pare ca unele obiceiuri nu au disparut. Astazi va prezentam cazul unui tanar care a fotografiat o masina de politie parcata fix intr-o statie de autobuz,din Targoviste. Ce a urmat dupa este demn de anale.

Fara sa stea pe ganduri, organele abilitate au si ridicat "infractorul" si l-au dus la sectie pentru declaratii. Pe drum tanarul nu a reusit sa afle motivul pentru care a fost bagat in masina, primind un raspuns foarte elegant: "Nu este sechestrare, este conducere la sediul politiei".

De mentionat ca articolul 31 din Legea politiei prevede la punctul b) ca o persoana poate fi "condusa la sectie" doar daca identitatea ei nu poate fi stabilita sau daca pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale.

 

b) sa conduca la sediul politiei pe cei care, prin actiunile lor, pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii; in cazurile nerespectarii dispozitiilor date de politist, acesta este indreptatit sa foloseasca forta; verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 24 de ore, ca masura administrativa;

Oare in aceasta situatie tanarul a periclitat valorile sociale (masini de politie parcate ilegal)?

Ajunsi la sectie, evenimentele au devenit din ce in ce mai comice. Citatul urmator este transcrierea mot-a-mot a spuselor unui politist din incinta: "In conformitate cu ordonanta de guvern inchideti telefonul, ne predati acumulatorul si telefonul il tineti dumneavoastra". (Chiar as vrea sa vad si eu ordonanta aia de guvern).

Cu chiu cu vai tanarul a reusit sa "smulga" baza legala pentru care a fost adus la sectie: Articoul 272 din Codul Penal.

"Art. 272 – Retinerea sau distrugerea unui inscris emis de un organ de urmarire penala, de o instanta de judecata sau de un alt organ de jurisdictie, ori impiedicarea in orice mod ca un inscris destinat unuia dintre organele sus-aratate sa ajunga la acesta, cand astfel de inscrisuri sunt necesare solutionarii unei cauze, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani".

"Art. 272 indice 1 – Presiuni asupra justitiei: Declaratiile publice defaimatoare la adresa judecatorului, procurorului ori a organelor de cercetare penala, facute in scop de intimidare sau de influentare a acestora, de oricare dintre parti, precum si de faptuitor sau invinuit ori de reprezentantii lor, in timpul unei proceduri judiciare, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

"Art. 272 indice 2 – Sfidarea organelor judiciare: (1) Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau amenintatoare de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a procurorului se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte ori gesture jignitoare, obscene sau amenintatoare nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui judecator sau procuror, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei".

Citind cele trei sectiuni ale articolului am descoperit cu stupoare ca "militianul" ori a zis la oha numarul articolului, ori se crede judecator sau procuror.

Exista si posibilitatea ca cei doi politisti sa fi avut calitatea de organe de cercetare penala, dar in acest caz, conform art. 202 din Codul de Procedura Penala (CPP), nu cumva erau obligati sa isi termine ancheta in curs mai degraba decat sa se ia de un pieton care ii fotografia in spatiu public?.

Iata inregistrarea facuta de tanarul inculpat:

 

Â