Fotbalul fiorentin este acel tip de sport pe care l-ai prefera in locul orelor de sala. Un sport exclusiv barbatesc, jucat doar de barbatii italieni.
Acest sport este un gen mai primitiv de fotbal clasic si rugby, combinate, unde manevre apropiate de artele martiale sunt acceptate.
Considerat un fel de tata al fotbalului din zilele noastre, acest sport atragea atentia multor barbati ai vremii.
Se cunoaste faptul ca este practicat inca din antichitate. Meciul se desfasura intre doua echipe, cu jucatori in numar egal, ce urmau un regulament foarte bine pus la punct. In regulament era specificat, printre altele, ca lupta corp la corp pentru a deposeda adversarul de minge este permisa. Fotbalul fiorentin de azi se doreste a fi continuator direct al acestui joc antic. Primul regulament a fost publicat in anul 1580 de catre arbitrul Giovanni de’Bardi, insa de-a lungul vremii a suferit numeroase schimbari.
Â
Fotbal fiorentin – Momente istorice de pe tare.ro
 Numele jocului se trage din denumirea orasului in care "s-a nascut" Fiorentino (Florenta) si de la italienescul "calcio" ce inseamna "a lovi". Jucatorii pot fi violenti, insa nu au voie sa se loveasca in cap sau fata, sub nicio forma.
Fiecare echipa trebuie sa acumuleze cat mai multe puncte fata de adversara. Punctele se acumuleaza prin aproape acelasi sistem ca la rugby. Fiecare echipa are cate 27 de jucatori, imbracati in haine vintage (antice – vezi foto), iar meciul dureaza 50 de minute.
Denumit, mai in gluma, mai in serios, si un joc al galdiatorilor, fotbalul fiorentin nu a mai fost practicat timp de doua secole, insa in Italia fascista, meciurile au revenit in forta la inceputul secolului 20.
In zilele noastre au loc, anual, trei meciuri de fotbal fiorentin pe an, in luna iunie, iar locul de desfasurare este acelasi: Piata Santa Croce din Florenta.
Piata Santa Croce