Formula pentru deschiderea perfecta a unei sticle de șampanie
Dr Steve Smith, lector în oenologie la Coventry University, a descoperit o ecuație care descrie tehnica desavîrșita de deschidere a sticlelor de șampanie fara ca dopul sa zboare și fara ca spuma sa se reverse.
Formula, care a fost numita „Smith’s Law” dupa inventator, este P = T/4.5 + 1, unde P este presiunea și T este temperatura.
Formula se bazeaza pe faptul ca presiunea într-o sticla obișnuita de șampanie, ținuta la temperatura camerei, este echivalenta cu presiunea dintr-un cauciuc al unui double-decker.
Pentru ca deschiderea sticlei de șampanie sa fie cît mai puțin periculoasa, temperatura lichidului ar trebui sa fie între 5 și 7 grade Celsius, ceea ce înseamna ca presiunea va fi între 2 și 2,5 atmosfere, de trei ori mai scazuta decît în cazul în care sticla ar fi ținuta la temperatura camerei.
„Daca temperatura este cea potrivita, presiunea va fi cea potrivita și va veți putea bucura de șampanie la adevarata sa valoare. Exista trei motive pentru care ar trebui sa desfaceți șampania la temperatura optima. Primul este ca atunci cînd temperatura este mai scazuta, presiunea va fi mai joasa, și procedeul de deschidere este mai puțin periculos”, a spus Smith.
„Al doilea motiv este ca șampania are un gust mai bun cînd este rece pentru ca aciditatea este accentuata. Iar al treilea motiv: cu cît șampania este mai rece, cu atît acidul dispare mai încet, ceea ce înseamna ca va puteți bucura mai mult de acesta”, a explicat el.
Smith a fost însarcinat sa defineasca formula dupa ce un studiu realizat de Marks & Spencer a descoperit ca 50% dintre femei sînt prea înspaimîntate sa deschida o sticla de șampanie pentru ca le este teama ca dopul va sari și le va lovi sau va izbi vreo decorațiune.
Chris Murphy, un specialist în șampanie de la Marks & Spencer, a spus ca șampania ar trebui sa fie ținuta în frigider timp de aproximativ trei ore și jumatate înainte de a fi servita.
„Țineți sticla într-un unghi de 45 de grade, desfaceți dopul învîrtind sticla și controlați eliberarea gazului printr-o scadere treptata a presiunii mîinii dumneavoastra asupra dopului”, a explicat Murphy.
Mediafax