Originile footgolf-ului nu sunt prea clare, dar conversia lui ca sport oficial este atribuită olandezilor, care au stabilit primele reguli standard prin 2009.
FootGolful se joacă pe terenul de golf, iar jucătorii trebuie să lovească mingea cu piciorul astfel încât să o bage în cele 18 de găuri existente pe teren ce au diametrul de 43,34 cm. Desigur, se cere ca introducerea mingiei în gaură să se facă din cât mai puține lovituri.
Din 2009, jocul s-a răspândit prin lume și a câștigat rapid popularitate. Este nevoie de precizie, ca la golf, pentru a șuta mingea exact acolo unde trebuie – în gaura potrivită.
Majoritatea regulilor sunt cele din golf, inclusiv ținuta vestimentară. În FootGolf trebuie să treci de diferite obstacole pentru a-ți atinge ținta – prin apă, dealuri, copaci, etc, așa cum se întâmplă la golf.
FootGolful combină puterea loviturii cu piciorul a mingiei cu strategia direcției pentru a completa 9 din cele 18 găuri de pe teren într-un timp cât mai scurt.
Și pentru că a căpătat o așa popularitate și s-a exitins rapid pe continente, există și campionate dedicate FootGolf-ului, în peste 30 de țări. Primul campionat FootGolf World Cup a avut loc anul trecut, în Ungaria. Probabil nu va mai trece mult până când să devină și un sport olimpic… spun împătimiții acestui sport.