Administratorii companiei falimentare KPNQwest au reușit, marți seara, sa gaseasca fondurile necesare pentru a menține în funcțiune cea mai mare rețea de date din Europa, însa au avertizat ca, în cazul în care aceasta nu va fi vânduta, activitatea sa va înceta la 1 iulie, informeaza Financial Times.
La sfârșitul saptamânii trecute, compania a lansat un apel catre clienții sai, cerându-le sa-și achite facturile restante pentru lunile mai și iunie, aratând ca are nevoie de aproximativ 30 de milioane de euro pentru a continua sa opereze rețeaua și pentru a câștiga timpul necesar pâna la vânzarea unor active.
În situația în care rețeaua își înceteaza activitatea, celelalte active ale companiei nu mai au nici o valoare.
Fondurile care au salvat în ultimul moment rețeaua KPNQwest au fost furnizate, în cea mai mare parte, de grupul olandez de telecomunicații KPN, unul dintre principalii sai acționari.
Potrivit unor surse apropiate celor doua companii, KPN și-a dublat la opt milioane de euro sprijinul financiar oferit luni KPNQwest. În schimb, grupul olandez datoreaza KPNQwest suma de 23 de milioane de euro.
Cele opt milioane de euro au venit, însa, numai dupa ce administratorii KPNQwest au avertizat KPN ca va fi deconectat de la rețea daca nu-și platește macar parțial datoriile.
Acest lucru ar fi însemnat ca firme importante din Olanda, precum producatorul de bere Heineken sau compania de transport aerian KLM, sa ramâna în imposibilitatea de a transmite și primi date vitale pentru activitatea lor.
Soluția gasita de KPNQwest este, totuși, una pe termen scurt, lucru dovedit și de faptul ca cei mai mulți dintre clienții sai continua sa caute alternative pentru serviciile de date de care au nevoie.
De asemenea, KPN a încheiat un contract cu grupul americano-olandez de comunicații Infonet Services Corporation, care sa asigure clienților sai serviciile pe care KPNQwest ar putea înceta sa le furnizeze.
KPNQwest a intrat, la sfârșitul lunii mai, în procedura de faliment, încercând, în același timp, sa vânda o serie de active, care sa-i permita sa amâne vânzarea rețelei sale de date, cea mai mare din Europa.
Problemele financiare ale grupului au aparut ca urmare a realizarii de investiții pe piețe saturate, precum și a ritmului sub așteptari de creștere a traficului pe Internet.
Administratorii KPNQwest discuta, în acest moment, cu mai multe grupuri de investitori interesate de preluarea unor parți din activele KPNQwest.
Pâna în prezent, compania irlandeza de telecomunicații eTel a anunțat ca intenționeaza sa preia activele deținute de grupul falimentar în mai multe țari din Europa Centrala și de Est, printre care și România, în acest sens începând o evaluare a acestor active. Mediafax