Flutur, președinte ad interim al PNL, garanție a unui Congres onest

11 11. 2006, 13:35
Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica a declarat, sâmbata, agenției MEDIAFAX, ca preluarea ad-interim a președinției PNL de catre Gheorghe Flutur este singura garanție ca un Congres extraordinar va permite desfașurarea unei competiții oneste,

Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica a declarat, sâmbata, agenției MEDIAFAX, ca preluarea ad-interim a președinției PNL de catre Gheorghe Flutur este singura garanție ca un Congres extraordinar va permite desfașurarea unei competiții oneste, la adapost de manipularile curentului „petroliberal”.

„Discuția despre un Congres extraordinar are sens numai daca Tariceanu se retrage din funcția de președinte al PNL și de premier. Ca vicepreședinte, Gheorghe Flutur poate sa preia ad-interim funcția de președinte, aceasta fiind singura garanție ca Congresul extraordinar va permite desfașurarea unei competiții oneste, la adapost de manipularile curentului petroliberal”, a spus Stoica, unul dintre liderii Platformei liberale.

El a precizat ca va propune susținatorilor Platformei Liberale sa puna mai multe condiții pentru a accepta participarea la competiția interna în PNL, într-un eventual Congres extraordinar. Aceste condiții vor fi: anularea deciziilor de excludere din PNL, retragerea lui Calin Popescu Tariceanu de la președinția partidului și de la șefia Guvernului și desemnarea lui Gheorghe Flutur ca președinte interimar al PNL, cu sarcina de a organiza Congresul extraordinar.

Despre întâlnirea de la Suceava a conducerii PNL cu liderii filialelor din Moldova, Stoica a spus ca este „o etapa decisiva” în procesul de clarificare care are loc în prezent în mișcarea liberala.

El a opinat ca, în acest moment, în PNL exista trei curente.

„Unul este curent de avangarda, care a înțeles necesitatea unificarii forțelor de centru-dreapta, platforma politica liberala fiind expresia acestui curent. În al doilea rând s-a constituit un așa-zis «penelism» care este format din fidelii siglei istorice. Liberalii din acest curent par sa puna înaintea valorilor și principiilor liberale de dreapta sigla PNL. Al treilea curent este format din petroliberali. Acest ultim curent dorește un partid mic, pivot pentru negocierea intereselor lor economice”, a mai spus fostul președinte al PNL.

Stoica a susținut ca întâlnirea de la Suceava i-a pus pe petroliberali în defensiva.

„Liberalii care au fost multa vreme prizonieri fidelitații fața de sigla PNL au început sa înțeleaga ca aceasta sigla a fost confiscata de curentul petroliberal. Salvarea siglei PNL depinde de rapiditatea cu care liberalii fideli siglei se vor detașa de petroliberali și le vor cere sa-și asume responabilitatea pentru criza actuala a PNL”, considera liderul Platformei liberale.

În acest context, Stoica a spus ca discuția despre un congres liberal în PNL are sens numai daca Tariceanu se retrage din funcția de președinte al PNL și de premier, Gheorghe Flutur având posibilitatea ca vicepreședinte sa preia ad-interim atribuțiile din partid ale lui Tariceanu.

Participanții la întâlnirea de la Suceava a conducerii centrale a PNL cu liderii filialelor celor noua județe din Modova și-au manifestat disponibilitatea, vineri, de a iniția, în scopul consolidarii unitații liberale, un dialog cu Theodor Stolojan.

„Asumarea unitații liberale presupune asumarea ideologiei și a identitații liberale, a principiilor consacrate de îndelungata noastra tradiție, a Statutului PNL, precum și respectarea democratica a voinței majoritații și a hotarârilor adoptate de forurile statutare”, se arata în rezoluția adoptata la finalul reuniunii, care precizeaza ca acestea sunt condiții obligatorii atât pentru membrii de partid, cât și pentru cei care doresc sa devina noi membri sau ar putea sa se „realature” liberalilor.

Conform rezoluției, PNL este condus de o echipa legitimata prin alegeri, în cadrul unui Congres, și are o democrație interna de partid, „care respinge tipul de organizare autoritara din jurul unui lider providențial”.

La aceeași reuniune, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu se va opune convocarii unui Congres extraordinar al partidului, daca sunt voci care propun acest lucru și daca inițiativa întrunește adeziunea necesara în Delegația Permanenta. Tariceanu a menționat însa ca doar Delegația Permanenta a PNL poate convoca Congresul extraordinar, iar la ultima ședința a DP, de acum doua saptamâni, nimeni nu a propus acest lucru.

Mai mulți lideri de filiale liberale au declarat ca nu s-ar opune unui congres extraordinar, apreciind ca acesta ar „limpezi apele” în partid.

Tot vineri, vicepreședintele PNL Dan Radu Rușanu a propus organizarea unui congres extraordinar al partidului, în care sa fie înființata funcția de președinte executiv, printre persoanele indicate de acesta ca posibili candidați la acest post numarându-se Theodor Stolojan, Teodor Meleșcanu sau Crin Antonescu.

Theodor Stolojan a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca va candida la șefia PNL doar în condițiile în care Calin Popescu Tariceanu și grupul din jurul acestuia vor trebui sa se retraga de la șefia PNL în cazul în care tot mai mulți liberali vor adera la platforma de reforma.

„Calin Popescu Tariceanu și grupul din jurul acestuia, care paraziteaza PNL, vor trebui sa se retraga de la conducerea partidului daca tot mai mulți liberali vor adera la platforma de reforma. În aceasta situație voi candida pentru șefia partidului”, a spus Stolojan.

Dupa ce rezoluția reuniunii de la Suceava a fost facuta publica, Stolojan a declarat ca nu respinge ideea dialogului, însa a spus, despre demers, ca „este prea puțin și prea târziu”.

El a precizat ca nu crede ca președintele PNL, Calin Popescu Tariceanu și „grupul din jurul acestuia” pot iniția un dialog.

„Noi ne vedem de treaba, avem deja 11 parlamentari PNL care au aderat la platforma, 17 grupuri de inițiativa și pâna în ianuarie vom avea grupuri de inițiativa în toata țara”, a spus Stolojan.

Fostul lider al partidului considera ca tot mai mulți liberali vor adera la platforma și se va crea o „masa critica” împotriva actualei conduceri a PNL, care, „daca are bun simț”, se va retrage.

Stolojan a subliniat ca în partid trebuie reprimiți toți cei care au fost excluși dupa ce și-au exprimat nemulțumirea fața de deciziile conducerii.

„Ma refer la Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, rectorul Universitații de la Iași, Dumitru Oprea”, a precizat el.

Mediafax