Fiul este student la oraș, iar mama trăiește în junglă

Apropo.ro / 26.04.2013, 11:30
David pare plecat de o viață din tribul ce trăiește în jungla amazoniană, locul în care mama sa a rămas. Află povestea lor.

David Good a fost abandonat de mama lui pe când el avea 5 ani. Ea l-a lăsat în mâinile unor turiști străini ce veniseră în zonă.

Băiatul a studiat biologia la Universitatea East Stroudsburg, iar la terminarea studiilor a dorit să meargă în junglă pentru a-și cunoaște mama biologică, pe numele ei Yarima.

Tânărul, acum în vârstă de 25 de ani, a prezentat înregistrarea întâlnirii lor, precum și aventura în jungla amazoniană, în cadrul unei prezentări la Universitatea sa.

david

Totul a început în urmă cu aproape 30 de ani, când tatăl său, Kenneth Good, antropolog american, a călătorit ăn sud-estul Venezuelei pentru a studia tribul Yanomami.

Acest trib este unul dintre puținele exemple de cultură primitivă care mai există. În inima Amazonului, jungla s-a dovedit a fi un obstacol natural în expediția sa, limitând accesul exploratorilor și a altor străini să ajungă la cei din Yanomami.

Când a ajuns la ei în cele din urmă, el a observat că trăiesc precum acum sute de ani în urmă. Nu purtau haine, jungla le oferea tot ce aveau nevoie, inclusiv mâncare și adăpost. Ideea de tehnologie nici nu era cunoscută.

Kenneth trebuia să petreacă 15 luni alături de trib, dar s-a îndrăgostit de cultura lor. Așa a rămas 12 ani. Aici a cunoscut-o și pe Yarima, iar cei doi au avut împreună trei copii: David, Vanessa, și Daniel, cel mai mare dintre ei.

David a trăit și el în junglă câțiva ani până să ajungă să locuiască în Rutherford, New Jersey, cu părinții.

amazon

Tranziția către oraș nu a fost simplă pentru Yarima, spre deosebire de cei mici. A fost confuză și seriată de tot ce întâlnea, atunci când a mers în America.

David povestește un episod despre momentul în care părinții săi au stat într-un hotel. Yarima s-a privit pentru prima dată într-o oglindă, s-a speriat și s- a ascuns sub pat. Nu înțelegea ideea de reflexie, și a crezut mai degrabă că îi fură sufletul.

Altă dată, Yarima i-a spus soțului ei că pleacă la plimbare. Când s-a uitat după ea pe stradă, Kenneth a văzut-o rostogolindu-se pe pavaj, goală pușcă.

Acasă, în junglă, Yarima învățase că nu este necesar să porți haine, prin urmare a simțit că se poate descotorosi de ele.

Când Yarima a văzut pentru prima dată o mașină a crezut că este un animal, pentru că scotea zgomote și fum.

familia lui david

Yarima nu s-a putut adapta, prin urmare a revenit în junglă. Despărțirea lor a fost grea, însă era singura șansă de a merge mai departe.

După acest moment, ea și David  nu s-au mai văzut timp de 19 ani. Nici nu mai era sigur că ea este în viață. Cu toate acestea, timp de 2 ani a făcut toate demersurile necesare pentru a ajunge la ea. A mers însoțit de antropologul Hortensia Caballero, cea care a fost și pe post de translator între cele două părți.

Când s-au văzut, David a strigat-o pe mama sa, iar ea a recunoscut cuvîntul mamă spus în limba engleză și a început să plângă.

David a aflat că mama lui s-a recăsătorit și a mai făcut și alți copii. Femeia era pe jumătate goală, cu mărgele la gât, țepușe înfipte în piele, conform tradiției locale.

Yarima i-a prezentat lui David două soții, două tinere din trib. Acesta i-a menționat că are o soție acasă, însă mama lui a insistat că poate avea unele și în junglă, pentru că nu este o problemă. În tribul lor este o tradiție să te logodești de foarte tânăr pentru a avea grijă de soție, însă până la momentul consumării căsătoriei pot trece ani buni.

david

Revenit acasă, David a povestit despre cele întâmplate, a prezentat filmulețe înregistrate în călătoria sa.

David speră că va mai merge în Amazon, pentru a-i studia mai bine, dar nu cum a făcut tatăl său. National Geographic i-a propus o ofertă în acest sens.

„Scopul meu este să construiesc un pod al comunicării între lumea lor și lumea modernă”, spune David, care își dorește să îi ajute și din punct de vedere medical pe cei din trib, avâdn în vedere că medicii nu prea ajung în aceste zone.

„Nu m-am simțit niciodată mai apropiat de oameni ca atunci când am stat toți adunați în jurul focului, în junglă, când am încercat să ne încălzim și să mâncăm împreună. În definitiv, nu suntem prea diferiți”, a mai spus David Good.