Preta din telenovela „Culoarea pacatului” vindea plante medicinale. Și avea clienti destui, ceea ce înseamna ca și pe acolo lumea știa cate ceva despre fitoterapie.
Folosirea remediilor din plante, pentru tratarea diferitelor afecțiuni, nu este o practica noua. Unii spun ca ar fi cea mai veche forma de medicina. Cu multe secole în urma, spitalele, administrate de biserici, aveau propriile gradini, unde se cultivau plante medicinale.
Mai tarziu, medicii pasionați de principiile active din plante și-au deschis cabinete private, apeland la ajutorul culegatorilor. Cert este ca atat fitoterapeuții (medici cu pregatire speciala în fitoterapie), cat și naturopații (cei care nu au calificare medicala, dar care au dobandit cunoștințe de fitoterapie din diverse surse) precum Preta, știu ca remediile din plante pot tamadui, dar pot și dauna daca sunt luate în exces ori în combinații nepermise.
Doza pentru ceaiuri variaza în funcție de varsta, boala, particularitați etc. Unii spun ca ține într-o anumita masura și de locul în care traiești. Nu s-a demonstrat, înca, daca mușețelul le face mai mult bine romanilor, fiindca pe aici se cultiva, iar ging-seng-ul chinezilor, deoarece acolo crește radacina vieții. Dar medicii fitoterapeuți prescriu adesea ceaiuri din plantele pe care le au la îndemana pacienții.
Lapacho, o sursa de vitamine si minerale
Argentinienii și peruanii pot profita din plin de seva și coaja copacului Lapacho, cunoscut de localnici drept „Copacul vieții”. Este renumit pentru proprietațile sale terapeutice deosebite, mai ales ca e bogat în fier, calciu și magneziu. Ceaiul este indicat tuturor celor care au deficit de minerale. O ceașca de Lapacho îți reda energia și vigoarea necesara unei zile de lucru.
Maté, ceaiul din Paraguay
Pentru sud-americani, Yerba maté este echivalentul ceaiului asiatic, supranumit și bautura zeilor. Se obține din mugurii și frunzele uscate ale plantei Ilex paraguarensis și are un efect energizant.
Poate ai observat ca multe din personajele telenovelelor sud-americane stau la taclale servind o ceașca de maté. De ce acest ceai și nu o cafea? Raspunsul e foarte simplu: maté conține multa teina (substanța echivalenta cofeinei din cafea) care, spre deosebire de cofeina, nu dauneaza organismului.
Daca ești obosita, somnoroasa ori ai hipotensiune, poți bea o ceașca de maté. Exista și la noi ceainarii care prepara maté. De pilda, la Café Deco din București poți bea Maté green și Maté brown. Ambele sunt preparate din frunze oparite ale tufei Ilex, cultivata în Brazilia. Pentru a simți gustul sec al acestui ceai, trebuie sa scoți din portofel vreo 40.000 lei vechi. Daca vrei sa afli mai multe despre ceaiurile sud-americanilor și ale altor popoare, despre legende și ritualuri legate de diversele tipuri de ceai, citește Ceaiul de la Editura Cartea de Buzunar. Nu te costa decat 5,9 lei (59.000 lei).