Firmele de morarit si panificatie au început, unele chiar saptamâna trecuta, sa majoreze pretul pâinii si al altor produse specifice, cu 3-10%, în functie de zona, decizia având la baza evolutia ascedenta a costurilor de achizitie a grâului si a fainii în ultima luna.
„Am crescut pretul la raft, începând cu 1 august, cu 3,4% la produsele de panificatie, în conditiile în care pretul grâului a crescut în ultima luna cu 39-40%, iar cel al fainii, cu 35-36%. Cred ca evolutia pretului la pâine va urma tendinta pretului grâului, daca nu va fi redus TVA”, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea.
Giurea a adaugat ca firma pe care o conduce a încheiat contracte pentru 36-37.000 de tone de grâu din import, la o capacitate totala de 120.000 de tone pe an.
„Este mai avantajos la import. Pe piata interna, nimeni nu vinde grâu”, a spus directorul Pambac.
Si compania Dobrogea din Constanta a majorat pretul pâinii, cu 6%, înca de saptamâna trecuta. Potrivit directorului de vânzari al producatorului, Otilia Stanciu, o eventuala noua crestere a pretului va fi decisa în functie de evolutia pretului grâului.
„Grâul s-a scumpit cu 25% în ultima perioada, vom vedea cum va evolua de acum încolo”, a mentionat Stanciu.
În ceea ce priveste compania Vel Pitar, decizia de majorare a pretului a fost luata diferit, în functie de fabrica, în unele zone nivelul ramânând nemodificat. În judetele Iasi, Arges si Vâlcea, tarifele au fost majorate saptamâna trecuta, iar în Bucuresti ele au fost modificate de la 1 august.
„Cresterile sunt undeva la 10-15%, ca sa echilibreze evolutia din zona de materii prime, dar si costurile cu energia si gazele. În orice caz, unul e pretul la producator si altul la magazin. Uneori, pretul la magazin este de doua ori mai mare decât cel de fabrica, din cauza distributiei si a adaosului comercial”, a declarat directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Frâncu.
El a adaugat ca pretul grâului a crescut, în ultima luna, cu 40%, dar pâna acum compania a preluat majorarea în costuri.
Pretul pâinii va fi modificat în curând si de firma de panificatie Primavara din Bucuresti, directorul fabricii, Mario Diaconescu, mentionând ca aceasta masura va fi luata cu siguranta în cursul lunii august.
„Înca nu am crescut pretul pâinii, dar cu siguranta se va mari si la noi dupa ce vom face o analiza a pretului la faina, care a crescut cu 20-40%, în functie de calitate”, a spus Diaconescu.
Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat, în luna iulie, ca recolta redusa de grâu din acest an, reprezentând circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului pâinii si produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru început si cumulat 30-40% pâna la sfârsitul anului.
Productia de grâu si secara a scazut la circa jumatate fata de 2006.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca reducerea taxei pe valoare adaugata la pâine va face obiectul unei discutii între Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al pâinii.
Introducerea unei cote reduse de TVA la pâine a fost enumerata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grâu, provocata de seceta. Remes a aratat însa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul grâului nu este mare comparativ cu anii trecuti.