Spectacolul trupei Fire of Anatolia a umplut Sala Palatului de muzica, stralucire si lumina. Doua acte care isi trageau seva din legenda lui Prometeu si din povestea eliberarii oamenilor din negura necunoasterii au fascinat publicul care i-a ovationat minute in sir pe cei aproximativ 60 de dansatori.
In cele 15 scene care alcatuiau primul act s-au succedat momente calme, scaldate in lumina alba si rupturi dramatice de ritm care evocau lupte intre fortele luminii si cele ale intunericului, unduiri orientale si episoade funebre, toate punctate de dansuri pline, salbatice, in care toata armata de dansatori navalea furtunos pe scena ca apoi sa se sincronizeze perfect intr-un mosaic de costume si pasi repezi
Cel de-al doilea act – triumful luminii – a fost mult mai energic iar dansatorii s-au jucat cu publicul sincronizandu-si bataile la tobe cu aplauzele oamenilor din sala. Ultimele momente au alcatuit un fel de spectacol in spectacol, dand impresia ca asistam la repetitiile olimpienilor. La final, coregraful Mustafa Erdogan s-a alaturat dansatorilor si a executat cateva dintre miscarile pe care le exerseaza impreuna cu trupa.
La aceasta reprezentatie au fost prezenti in jur de 4000 de oameni; maestrul Gheorghe Zamfir, care va acompania trupa in turneul din 2008, a fost si el prezent la spectacol. Urmatorul proiect al grupului se numeste “Troia” si va ilustra povestea celui mai celebru razboi din intreaga istorie si literatura.
Spectacolul a fost prezentat de Octavian Ursulescu, un “maestru de ceremonii” depasit de epoca si situatie. Pe langa vestimentatia care nu-si gasea justificare decat daca domnul Ursulescu ar fi interpretat un zeu travestit, la finalul reprezentatiei, aflat pe scena impreuna cu intreaga trupa si coregraful ei, Octavian Ursulescu a tinut sa multumeasca de doua ori trupei “Fire of Antalya”, balbaind dupa cateva minute o scuza cum ca “acolo isi petrece vacantele si de-aia le-a incurcat”. Mustafa Erdogan a afisat o mina cat se poate de diplomata si i-a strans mana prezentatorului care i-a incurcat regiunea evocata prin dansuri cu statiunea insorita in care se balaceste.
GÃ¶ĂŸüslük, cum ar zice turcul sau “per ansamblu” – pe limba romanului, reprezentatiile trupei nu trebuie pierdute daca va aflati intr-una dintre tarile prin care colinda cei 60 de dansatori in turneele lor. Un spectacol cu accente luminoase, puternice, in care pulseaza istoria, mitul si valorile umane cele mai inalte.