Finanțiștii strazii

19 12. 2001, 14:33
La 1 ianuarie 2002, monedele naționale din 12 țari europene vor fi înlocuite de euro (EU). CLUJEANUL a fost curios cum vad "valutiștii" din Piața Unirii aceasta schimbare, ținând cont mai ales de faptul ca le dispare un important "obiect al muncii": marca germana.

La 1 ianuarie 2002, monedele naționale din 12 țari europene vor fi înlocuite de euro (EU). CLUJEANUL a fost curios cum vad „valutiștii” din Piața Unirii aceasta schimbare, ținând cont mai ales de faptul ca le dispare un important „obiect al muncii”: marca germana.

Euro-sperietoare?

Bișnițarii apreciaza, pe buna dreptate, ca populația nu e speriata de ieșirea din circulație a monedei germane, cu toate ca foarte mulți își țineau banii de la „saltea” în aceasta moneda. Argumentul este faptul ca oamenii nu s-au repezit la casele de schimb pentru a-și transforma economiile în valute care vor ramâne pe piața. „Românii se pricep la afacerile

Euro nu sparge piața

Bișnițarii nu se grabesc sa schimbe sumele pe care le dețin în valutele aflate pe cale de dispariție, deoarece acestea nu vor fi retrase brusc. În plus, la 1 ianuarie 2002 nu va fi aruncata pe piața întreaga cantitate de euro, ci ea va fi introdusa în tranșe, pâna la stabilizarea pieței, pentru a se evita blocajele financiare și abundența de valuta pe piața. „Finanțiștii din aer liber” spun ca introducerea euro va avea efecte benefice pentru comunitatea europeana și, implicit, și pentru români, care vor avea acces liber în spașiul Schengen tot de la începutul anului viitor. În opinia bișnițarilor, euro va înregistra o creștere în raport cu dolarul imediat dupa intrarea pe piața. Ei aproximeaza ca, în România, perioada în care se va face trecerea la noua moneda va fi de doua luni. Dupa 28 februarie, 12 monede europene nu vor mai avea nici o valoare. De aceea, valutiștii îi sfatuiesc pe oamenii sa scape de valuta care nu va mai fi folosita, altfel au toate șansele sa o foloseasca la baie, în alte scopuri.

Dolarul va înlocui marca la „negru”

Întrebați cum va reacționa piața neagra la introducerea euro, bișnițarii au raspuns ca, atâta timp cât pot cumpara marfa la negru, cu marci, nu își fac probleme. Oricum, ei considera ca trecerea la euro se va face treptat și vor avea timp sa rezolve aceasta problema. Pe piața neagra, dolarul va înlocui marca germana. Cât despre euro, „o vom vinde și pe asta”, marturisesc ei plini de convingere.

De la bișnițari citire

– „Eu nu îi înțeleg pe aștia de la Guvern. Ce le trebuie lor sa ridice taxele vamale și impozitele astea la import? Numai de la noi câștiga sute de mii de marci pe zi, la câte mașini aducem noi sa le vindem românilor” – „Marca nu are cum sa scada, pentru ca aproape tot ce se vinde în Transilvania este cumparat de dincolo în marci” – „Românii s-au mai deșteptat în ultimul timp: ne comanda tot mai multe mașini straine, care sunt și mai ieftine, și mai bune decât cele produse în România, chiar daca sunt la mâna a doua”