Finantator: Guvernul – Ministerul Dezvoltarii si Prognozei

Apropo.ro / 13.05.2002, 17:15
Finantator: Guvernul – Ministerul Dezvoltarii si Prognozei
Efectele politicilor de restructurare economica, atat cele pozitive, cat si cele negative, nu s-au resimtit uniform pe teritoriul Romaniei, în unele judete accentuand-se dezechilibrele economico-sociale. In aceasta situatie se afla judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si

Efectele politicilor de restructurare economica, atat cele pozitive, cat si cele negative, nu s-au resimtit uniform pe teritoriul Romaniei, în unele judete accentuand-se dezechilibrele economico-sociale.

In aceasta situatie se afla judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui, care constituie Regiunea de Dezvoltare Nord – Est, precum si Hunedoara, Alba, Tulcea, Giurgiu si Caras-Severin.

Aceste judete se caracterizeaza prin existenta, cu preponderenta, a sectorului agricol, la care se evidentiaza o excesiva faramitare a terenurilor, dotari tehnice precare ale producatorilor, precum si lipsa unui management performant si a capitalului necesar pentru restructurare si modernizare.

Pe de alta parte, sectorul industrial al judetelor se afla într-un pronuntat declin, ceea ce a condus la pierderea personalului calificat, deteriorarea echipamentelor si utilitatilor.

In cadrul judetului Tulcea, Programul vizeaza atingerea urmatoarelor obiective:
– diversificarea si dezvoltarea activitatilor economice;
– infiintarea de noi structuri turistice si modernizarea celor existente;
– facilitarea accesului în zonele turistice;
– cresterea volumului investitiilor private;
– crearea de bunuri si servicii de calitate superioara si cu valoare adaugata ridicata, competitive pe pietele externe;
– crearea de noi locuri de munca si de noi profesii în concordanta cu evolutiile de pe pietele autohtone si internationale;
– sprijinirea dezvoltarii societatilor comerciale cu capital privat, integral romanesc.

Beneficiari

Pentru a fi luat in considerare in vederea finantarii, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– Solicitantii trebuie sa fie societati comerciale, cu capital privat integral romanesc care doresc sa demareze sau sa dezvolte o activitate economica in judetul Tulcea (pot participa la aceasta licitatie societati comerciale care isi au sediul principal in afara judetului cu conditia sa faca dovada ca si-au deschis cel putin filiala in judet pana la data incheierii contractului de finantare cu ADR).
– Sa se solicite achizitionarea de masini, utilaje, instalatii sau echipamente (cu exceptia autovehiculelor), care sa conduca la dezvoltarea / initierea de afaceri in judetul Tulcea;
– Activitatile avute in vedere de proiect trebuie sa fie incluse in obiectul de activitate inscris in statutul solicitantului;
– Sa prevada o contributie financiara de minim 50% din costul masinilor, utilajelor, instalatiilor sau ehipamentelor solicitate prin proiect. Aceasta nu poate proveni din ajutoare financiare de la bugetul statului sau fonduri ale Comisiei Europene;
– Activitatea economica realizata in urma finalizarii investitiei descrise in proiect trebuie sa se incadreze in lista activitatilor clasificate, conform CAEN, prevazute in Anexa nr. 3;
– Solicitantii sa nu aiba pierderi financiare sau datorii restante, la sfarsitul celei mai recente perioade raportare [se accepta pierderi in anul de infiintare datorate cheltuielilor de demarare a activitatii]; – Proiectul depus sa nu fie de natura politica.

Potentialii solicitanti nu sunt in drept sa participe la licitatia deschisa sau sa primeasca ajutor financiar nerambursabil daca:

– Sunt in stare de faliment sau pe cale de lichidare, au afacerile administrate de catre tribunal, au inceput proceduri de aranjamente cu creditorii, au activitatea suspendata sau sunt in orice situatie analoga provenind dintr-o procedura similara prevazuta in legislatia si reglementarile in vigoare;
– Reprezentantii societatilor comerciale solicitante au suferit condamnari definitive datorate unei conduite profesionale impotriva legii;
– Inregistreaza pierderi sau datorii restante, la sfarsitul celei mai recente perioade raportare [se accepta pierderi in anul de infiintare datorate cheltuielilor de demarare a activitatii];
– Nu si-au indeplinit obligatiile de plata a contributiilor la asigurari sociale, conform prevederilor legale;
– Nu si-au indeplinit obligatiile de plata a taxelor si impozitelor conform prevederilor legale;
– Sunt vinovati de furnizarea eronata a informatiilor cerute de catre alte Autoritati Contractante in cadrul altor programe (ca o conditie de participare la o Licitatie Deschisa sau printr-un contract);
– Sunt declarati a fi intr-o situatie grava de incalcare contractuala pentru neindeplinirea obligatiilor provenind dintr-un alt contract incheiat cu o Autoritate Contractanta sau un alt contract finantat din fondurile Comisiei Europene si/sau bugetul Romaniei;
– Au incercat sa obtina informatii confidentiale sau sa influenteze comisia de evaluare in timpul procesului de evaluare a Licitatiilor prezente sau anterioare.

Zone eligibile

Judetul Tulcea

Costuri eligibile

Achizitia de masini, utilaje, instalatii sau echipamente (cu exceptia autovehiculelor).
Nu fac obiectul programului finantarea inchirierii sau a achizitionarii in leasing a utilajelor
Costuri eligibile – care pot fi luate in considerare pentru acordarea de ajutor financiar nerambursabil:
– Sa fie necesare realizarii proiectului si sa fie prevazute in contract;
– Sa fie efectuate in perioada de executie a proiectului si dupa semnarea contractului;
– Sa fie efectiv realizate, inregistrate in contabilitatea Beneficiarului, sa fie dovedite prin documente originale.

Costuri neeligibile

– costurile unor studii sau activitati pregatitoare;
– taxa pe valoarea adaugata (TVA) pe care beneficiarul o poate recupera;
– taxe vamale;
– alte impozite si taxe;
– amenzi si penalizari;
– comisioane;
– cheltuieli bancare;
– dobanzi datorate;
– diferentele de curs valutar;
– orice fel de pierderi; – amortizarea;
– asigurarile;
– avansurile si garantiile acordate;
– orice cheltuieli retroactive;
– provizioane de orice fel;
– cheltuieli personale sau nefundamentate.

Valoarea programului

18.360.329.543 lei

Caracteristicile programului

Schemele de ajutor financiar nerambursabil au valori cuprinse intre 0,5 miliarde lei si 5 miliarde lei vor sprijini propuneri de proiecte, care se vor derula pana la 31 august 2003.

Propunerile trebuie sa includa o contributie financiara de la solicitanti de minim 50% din costul masinilor, utilajelor, instalatiilor sau echipamentelor solicitate prin proiect, pentru a putea fi acceptate la finantare.

Nu exista limite maxime privind costul total al proiectului. Indiferent de costul total al proiectului solicitarea de ajutor financiar nerambursabil trebuie sa respecte valoarea minima si maxima prevazuta.

Ajutorul financiar nerambursabil se limiteaza exclusiv la achizitionarea de masini, utilaje, instalatii sau echipamente, cu exceptia autovehiculelor.

Proiectele finantate sau in curs de finantare de la bugetul de stat sau din fonduri ale Comisiei Europene sunt ne-eligibile pentru finantare in cadrul prezentului Program. Perioada de depunere a proiectelor la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est este 29 aprilie – 15 iunie 2002.

Rezultatele evaluarii proiectelor se vor comunica in circa 2 luni de la data depunerii.

Detalii privind continutul si modalitatile de depunere a proiectelor puteti obtine din urmatoarele pagini precum si de la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est ( Braila – telefon 039 / 61.10.86 )

Documente necesare:
– Cerere de finantare

– Plan de afaceri

Documente anexa:

1. Certificat de inmatriculare la Registrul Comertului, cod fiscal sau cod unic de inregistrare, actele constitutive ale societatii cu eventualele modificari ulterioare

2. Certificat constatator emis de Camera de Comert teritoriala – registrul ROLEG, atestând ca solicitantul nu este falimentar sau subiect al unor procese pentru declararea falimentului, nu are activitatile suspendate si nu are afacerile administrate de tribunal.

3. Bilantul contabil cu anexe la 31 decembrie 2001 cu anexe, iar pentru societati comerciale nou infiintate, ultima situatie financiara oficiala.

4. Cea mai recenta balanta de verificare a societatii comerciale

5. Descrierea detaliata si programarea activitatilor

6. Bugetul detaliat al activitatilor

7. Curriculum vitae ale persoanelor implicate in managementul proiectului

8. Licente/certificate/autorizatii/brevete pentru desfasurarea activitatilor preconizate in cadrul proiectului.

9. Confirmarea solicitantului cu privire la co-finantare (declaratie pe proprie raspundere a Beneficiarului prin care acesta se angajeaza sa asigure co-finantarea proiectului )

10. Scrisoare de bonitate de la banca solicitantului, din care sa rezulte o buna situatie financiara a acestuia.

11. Certificat emis de Casa Judeteana de Pensii din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligatii restante la plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

12. Certificat emis de organele teritoriale ale Directiei Generale de Finante Publice si Control Financiar de Stat din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligatii restante la plata catre bugetul de stat.

13. Certificat emis de Casa de Asigurari de Sanatate judeteana din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligatii restante la plata catre fondul asigurarilor de sanatate.

Institutii prin care se deruleaza programul
Ministerul Dezvoltarii si Prognozei

Sursa:www.euroconsulting.ro