Filmul lui Nemescu, câștigatorul secțiunii Un Certain Regard

27 05. 2007, 13:13
"California DreaminÂ’ (nesfârșit)", primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, a câștigat, sâmbata seara, marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți

„California DreaminÂ’ (nesfârșit)”, primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, a câștigat, sâmbata seara, marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai producatorului filmului.

Premiul a fost acordat de un juriu prezidat de regizoarea franceza Pascale Ferran și format din Cristi Puiu, Jasmine Trinca (actrița, Italia), Kent Jones (scenarist, SUA) și Bian Qin (critic, China).

Pascale Ferran a dedicat și a înmânat premiul editorului de montaj Catalin Cristuțiu.

Este pentru a doua oara când un film românesc câștiga premiul secțiunii Un Certain Regard, dupa ce Cristi Puiu a reușit același lucru cu „Moartea domnului Lazarescu” în 2005.

Produs de MediaPro Pictures, „California Dreamin’ (nesfârșit)” îi are în rolurile principale pe Armand Assante (capitanul american Jones, responsabil cu amplasarea unui radar NATO la granița României cu Serbia) și Razvan Vasilescu (Doiaru, un șef de gara excesiv de zelos și, totodata, un mafiot local).

De la Cannes, Armand Assante a declarat pentru MEDIAFAX ca decernarea premiului filmului „California Dreamin’ (nesfârșit)” a fost „un moment extrem de puternic”, „un omagiu minunat și binemeritat” adus lui Cristi. „Vreau doar ca familia lui sa știe ca a fost aplaudat timp de șapte minute în picioare. Numele lui a tot aparut în discursuri, iar apoi s-a anunțat ca este câștigator. A fost un moment extrem de puternic. Un omagiu minunat și binemeritat. Faptul ca primește acest premiu e firesc, pentru ca este vorba de un film în adevaratul sens al cuvântului. Publicul a fost emoționat. Sunt sigur ca filmul va avea succes internațional și sper sa fie aratat în Statele Unite, pentru ca americanilor le va placea”, a spus actorul.

Razvan Vasilescu se „bucura din suflet” ca premiul a revenit filmului „California Dreamin’ (nesfârșit)”.

„E foarte important acest premiu”, a declarat pentru MEDIAFAX Razvan Vasilescu, aflat la Cannes. „Sunt foarte, foarte emoționat și impresionat de acest premiu, pe care filmul îl merita. Îi mulțumesc lui Cristi pentru ca m-a distribuit în film, le mulțumesc Studiourilor MediaPro, actorilor și operatorilor”, a adaugat actorul.

Scenariul scris de Cristian Nemescu și Tudor Voican a pornit de la o întâmplare reala. În 1999, într-un sat din Baragan, un tren NATO care transporta echipament militar este oprit în gara pe motiv ca nu are toate actele necesare. Venirea americanilor cu o întârziere de 55 de ani în România transforma mica așezare într-un tarâm al tuturor posibilitaților. Iar în timp ce între fata șefului de gara (Maria Dinulescu) și un soldat american (Jamie Elman) se înfiripa o poveste de dragoste, între Doiaru și capitanul Jones începe un razboi al nervilor.

Cristian Nemescu s-a afirmat cu scurtmetrajul studențesc „Poveste la scara C”, care a fost selecționat la mai multe festivaluri internaționale și a obținut premii în Slovacia, Slovenia, Statele Unite, Croația. A facut apoi mediumetrajul „Marilena de la P7”, care a participat anul trecut la Semaine de la Critique, cea mai veche secțiune paralela cu Festivalul de la Cannes. În august 2006, când și-a pierdut viața într-un accident de circulație, la vârsta de 27 de ani, primul lui lungmetraj se afla în post-producție.

Vaduvit de viziunea regizorala a creatorului sau, „California Dreamin'” a ramas nesfârșit, iar acest lucru este menționat chiar în titlul filmului pentru a sublinia ca publicul nu va ști niciodata cum ar fi aratat montajul final al lui Cristian Nemescu. Producatorii au decis sa nu intervina în montajul inițial al regizorului și sa redea filmul așa cum l-a lasat el. Au fost facute doar câteva mici corecturi, pe care Cristian Nemescu le comunicase deja editorului de montaj Catalin Cristuțiu.

Pe Croazeta, „California Dreamin’ (nesfârșit)” a avut proiecția oficiala chiar sâmbata, cu puțin timp înainte de decernarea premiului, fiind ultimul film din programul secțiunii Un Certain Regard de anul acesta.

„California Dreamin’ (nesfârșit)” concureaza, totodata, pentru Camera d’Or – trofeul acordat de Festivalul de la Cannes unui film de debut, indiferent de secțiunea din care face parte.

Juriul secțiunii Un Certain Regard a mai acordat, sâmbata seara, doua premii. „Le reve de la nuit d’avant”, regizat de actrița franceza de origine italiana Valeria Bruni-Tedeschi, a primit premiul special al juriului, în timp ce „Bikur Hatizmoret”/”La visite de la fanfare” al israelianului Eran Kolirin a obținut premiul „coup de coeur” al juriului, transmite AFP.

În secțiunea Un Certain Regard au concurat, în total, 20 de filme realizate de: Cristian Nemescu – „California Dreamin’ (nesfârșit)”, Roy Andersson – „Toi Qui Es Vivant”, Valeria Bruni-Tedeschi – „Actrices (Le Reve De La Nuit D’Avant)”, Carmen Castillo – „Calle Santa Fe”, Chung Lee Isaac – „Munyurangabo”, Lola Doillon – „Et Toi TÂ’Es Sur Qui?”, Yinan Diao – „Train de Nuit”, Enrique Fernandez și César Charlone – „El Bano Del Papa”, Ana Katz – „La Fiancee Errante”, Huo Hsiao Hsien – „Le Voyage du Ballon Rouge”, Eran Kolirin – „Bikur Hatizmoret”, Harmony Korine – „Mister Lonely”, Kadri Kousaar – „Magnus”, Li Yang – „Mang Shan”, Daniele Luchetti – „Mio Fratello e Figlio unico”, Jaime Rosales – „La Soledad”, Barbet Schroeder – „LÂ’Avocat de la Terreur”, Céline Sciamma – „Les Pieuvres”, Robert Thalheim – „Am Ende Kommen Touristen”, Ekachai Uekrongtham – „Kuaile Gongchang”.

În aceeași secțiune, România a fost reprezentata în 2005 de „Moartea domnului Lazarescu”, în regia lui Cristi Puiu (care a câștigat premiul secțiunii), și în 2006 de „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, în regia lui Catalin Mitulescu (premiul pentru interpretare feminina acordat Dorotheei Petre).

„California Dreamin’ (nesfârșit)” va putea fi vazut în cinematografele din România de pe 1 iunie, fiind distribuit de MediaPro Distribution.

Mediafax