Filmul de Piatră duce cele mai bune scurtmetraje românești în turneu
De la ora 20:00, publicul bucureștean se poate bucura într-un cadru magic, în aer liber, de 10 dintre cele mai îndrăgite filme din competiția Filmul de Piatra, incluse în palmaresul festivalului de către juriul ediției: criticul de film Cristi Mărculescu, criticul de film Irina Margareta Nistor și actrița Nora Covali.
Premiul pentru cel mai bun film de animație i s-a acordat lui Paul Mureșan, pentru „Pui de somn”. Premiul pentru cel mai bun videoclip a fost obtinut de „Marele Zgomot”, în regia lui Vlad Fenesan. Scurtmetrajul „Vibratia”, de Germain Kanda, a primit premiul din partea juriului pentru cel mai bun film documentar, iar „Camerakiri”, semnat de 3 adolescenți: Ligia Prodan, Elena Borcea și Victor Cioaba, a primit premiul pentru cel mai bun film experimental. Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune a fost câștigat de „Tatăl nostru”, în regia lui Sergiu Lupșe.
Juriul a acordat și o serie de premii speciale: actriței Olga Torok pentru rolul din „10 modalități prin care poti face față unei despărțiri”, actorului Dragos Huluba pentru rolul din „Gloria”, Ancăi Oproiu și Andreei Ignaț pentru scenariul filmului „Strada Drapelului nr. 0”, lui Petru I. Pap pentru imaginea documentarului „Tsapinarii – Tribul Munților”, si lui Andrei Nicolae Teodorescu pentru regia filmului „Neintegrații”.
Mini-turneu prin țară
După weekendul plin de la Piatra Neamț, a doua parte a festivalului Filmul de Piatra, dedicată voluntarilor, filmelor și naturii, s-a desfășurat timp de 3 zile în campusul Tășuleasa Social, din Piatra Fântânele, la 200 km de Piatra Neamț. Voluntarii Filmul de Piatra și cei de la Tășuleasa Social au vizitat Pădurea Pedagogică, au participat la diverse activități educative, au vizionat filme și au facut două drumeții: una, de încălzire, pe muntele Tășuleasa și una mai serioasă, pe traseul Via Maria Theresia din Munții Călimani.
„Best of”-ul Filmul de Piatra a fost proiectat, deja, în 3 locuri din țară: la Piatra Fântânele, în tabăra de voluntariat Tășuleasa Social (8-10 septembrie), la Cluj, în Atelier Cafe (11 septembrie) și la Timișoara, în cadrul festivalului de muzică Plai (14 septembrie).
După proiecția de astăzi, de la Plastilina, asemenea evenimente vor mai fi organizate și în alte orașe din țară, fiecare fiind anunțat pe pagina de Facebook Filmul de Piatra.
Cel mai indrăgit festival
Ediția a șaptea a festivalului Filmul de Piatra s-a încheiat după 3 zile pline în care orașul Piatra Neamț a prins culoare: aproape 100 de voluntari, cam tot atâția invitați și sute de cinefili au participat la activitățile din zilele de 5, 6 și 7 septembrie: ateliere, concerte și proiecții în aer liber, la Turnul lui Ștefan, o piesă de teatru și proiecții speciale în Teatrul Tineretului și proiecții și sesiuni de întrebări și răspunsuri cu autorii filmelor în sala singurului cinematograf rămas în oraș, Cinema Dacia Panoramic.
Programul a inclus si o seara-maraton, SHORTS DAY, LONG NIGHT, un eveniment în premieră, cu filme și muzică pe vârful muntelui Cozla. O experiență de neuitat la care au luat parte aproape 1000 de spectatori, de la apus până după răsărit: concert unplugged Semper la apus, proiectii cu 11 scurtmetraje „best-of” Shorts Up, DJ seturi cu YOON, Matze și Adrian R, concerte live cu Les Elephants Bizarres, Pinholes și Fine It’s Pink.
Manifest pentru singurul cinematograf din Piatra Neamț
Alegerea Cinematografului Dacia Panoramic pentru desfășurarea festivalului s-a dorit a fi un manifest pentru renovarea acestui cinema căzut în uitare și paragină. Cu sprijinul Luno Studio, organizatorii au instalat, temporar, un proiector performant în cinematograf, proiecția de calitate și sala-mamut, de 629 de locuri, aproape plină pe tot parcursul festivalului, arătand nemțenilor cum ar fi dacă cinematorgaful ar fi utilat și ar deveni din nou popular.
Directorul cinematografului, Victor Purice, care se zbate de ani de zile să obțină renovarea și retehnologizarea, și care a zugrăvit el însuși intrarea în cinema înainte de festival, a primit din partea juriului o Diploma de Onoare, „pentru iubirea de cinema”.
În plus, voluntarii festivalului au creat, la intrarea în cinema, o lucrare de street-art. În urmă cu câțiva ani, intrarea din bulevard a cinematografului a fost blocată complet cu o construcție nouă, intrarea făcându-se printr-un gang lateral, obscur. Prin lucrarea de graffiti, voluntarii au dorit „sa spargă zidurile”, în sens metaforic, și să redea cinematografului culoarea și vizibilitatea pe care o merită.