Lungmetrajele “CODA”, de Sian Heder, și „Hive”, de Blerta Basholli, au fost marile câștigătoare la Festivalul de la Sundance, un eveniment de marcă al filmului independent, care de obicei are loc în Park City, statul american Utah.
Astfel, “CODA”, despre o tânără cu părinți suferind de surditate, care își dorește să își urmeze pasiunea pentru muzică, dar este sfâșiată în același timp de faptul că trebuie să le asigure acestora legătura cu lumea exterioară, a primit premiul marelui juriu, pe cel al publicului, trofeul pentru regie și pe cel pentru cea mai bună distribuție. Este pentru prima dată în istoria Festivalului de la Sundance când un film obține toate cele trei mari premii din secțiunea dedicată lungmetrajelor de ficțiune americane.
„CODA” a doborât deja un record la Sundance atunci când Apple Studios a cumpărat filmul pentru 25 de milioane de dolari, după o licitație acerbă, imediat după debutul din seara de deschidere a evenimentului.
“Summer Of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)”, un documentar regizat de liderul trupei hip-hop The Roots, Ahmir „Questlove” Thompson, a câștigat premiile juriului și al publicului în secțiunea dedicată documentarelor americane. Pornind de la imagini de arhivă ascunse într-un subsol timp de peste 50 de ani, Thompson a recreat Festivalul Cultural Harlem, un eveniment masiv care sărbătorește muzica afro-americană și la care 300.000 de persoane au participat în vara anului 1969, potrivit Variety.
De altfel, toate filmele prezentate în seara de deschidere la Sundance au primit premii de top: „Flee”, un lungmetraj parțial animat despre un refugiat afgan gay, a primit premiul juriului pentru documentar internațional, iar „One for the Road”, despre doi prieteni care călătoresc prin Thailanda, a obținut premiul special al juriului în secțiunea peliculelor internaționale.
Marele câștigător în secțiunea lungmetrajelor de ficțiune internaționale a fost „Hive”, recompensat cu premiul marelui juriu, trofeul publicului și cel pentru regie, o altă premieră la Sundance. Filmul de Blerta Basholli urmărește o mamă singură care se luptă să supraviețuiască după ce soțul ei a dispărut în timpul războiului din Kosovo.
Ca în cazul multor alte manifestări de profil, Festivalul de la Sundance – înființat în 1978, de actorul Robert Redford – s-a modificat radical anul acesta din cauza pandemiei. De obicei avea loc pe parcursul a zece zile în Park City, Utah, dar, anul acesta, a fost redus la șase zile și a inclus proiecții în drive in-uri, cinematografe de artă și alte instituții culturale din întreaga țară. Gala de marți noapte a fost una virtuală și a fost găzduită de actorul de comedie Patton Oswalt.
Anul trecut, filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc „Acasă, My Home” a câştigat premiul special al juriului pentru cea mai bună imagine la Sundance Film Festival.
CITEȘTE ȘI: Robert Redford vine în România pentru a promova festivalul „Sundance”
Foto: Profimedia Images