Casablanca (1942)
Un clasic al genului şi una dintre peliculele prezente pe mai toate listele de filme-cult. Povestea are loc pe coasta de nord a Africii, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Casablanca găzduieşte nu doar trupe de ocupaţie şi emigranţi, ci şi fugari care vor să ajungă pe teritorii neutre. Între ei se regăsesc şi doi foşti iubiţi, care sunt puşi în situaţia de a face alegeri dificile. Pe mine m-a fermecat nu doar datorită poveştii de dragoste, ci şi datorită faptului că reuşeşte să recreeze o lume pestriţă şi autentică, cu personaje memorabile.
Midnight in Paris (2011)
Nostalgia nu e o noutate în filmele lui Allen – cu toate astea, în Midnight in Paris, face apel la un alt fel de nostalgie. Sâcâitoarea întrebare Cum ar fi fost dacă? şi fascinaţia noastră comună pentru perioade de timp îndepărtate de cea în care trăim, alături de tendinţa (bolnăvicioasă uneori) de a idealiza scenarii şi, adeseori, chiar şi persoana iubită. Aş îndrăzni să spun că Midnight in Paris e o declaraţie de dragoste pentru trecut şi perioade artistice care ne intrigă, dar şi pentru acele poveşti de amor care pur şi simplu n-au fost să fie.
Me Before You (2016)
Probabil unul dintre cele mai de succes filme romantice recente, Me before you poate părea, la prima vedere, doar un alt chick flick. Eu una am descoperit personaje care te înduioşează cu autenticitatea lor şi o poveste despre iubirea pentru celălalt: iubirea care înţelege şi acceptă, iubirea în care sacrificiile nu îşi iau locul. Şi, cu toate că e un film emoţionant, e în acelaşi timp şi o adevărată doză de optimism şi un îndemn la a valorifica fiecare clipă, oricât de clişeică ar putea părea această noţiune.
Pacientul englez (1996)
Ecranizarea romanului lui Michael Ondaatje fascinează indiferent de câte ori revezi filmul – este un colaj minunat de flashback-uri şi detalii aleîndrăgostirii, în mai multe ipostaze: pe de o parte, iubirea interzisă, infidelă, pe de alta, iubirea fragilă, care apare pe fundalul unui război pe cale de a se încheia. În plus, surprinde foarte bine felul în care amintirile pot ajunge să ţină locul unei raţiuni reale de a trăi.
De la 5 la 7 (2014)
În „De la 5 la 7” găsim o iubire diferită de cea acceptată (şi practicată) de majoritate – este vorba despre povestea unui tânăr care începe o relaţie cu o femeie mai în vârstă decât el şi aflată într-o căsnicie deschisă. Mie mi s-a părut interesantă (şi intrigantă) perspectiva diferită asupra ipostazelor iubirii – este vorba de o dragoste reală, în astfel de cazuri? Cât este iubire şi cât este doar dorinţă sau capriciu?
Probabil că fiecare film de mai sus vine cu propriile sale întrebări. Poate că am putea să ne dăm timp să le vedem mai bine şi să ne bucurăm de răspunsurile (chiar dacă parţiale) pe care le descoperim cu această ocazie.