Roaga doctorul sa-și spele mâinile și sa dezinfecteze stetoscopul
Marea majoritate a pacienților sunt prea jenați sa preia controlul asupra situației. Dar, daca un medic te consulta cu un stetoscop murdar, ești expus tuturor bacteriilor purtate de pacienții care au fost consultați anterior cu acest stetoscop. Este foarte periculos, mai ales în cazul în care pe pielea ta exista rani.
În alegerea unui medic, cere recomandari de la farmaciști sau/și asistente medicale de la serviciul de urgența
Nu-ți alege doctorul în funcție de disponibilitate, amabilitate și abilitate. Concentreaza-te numai asupra calitaților profesionale. Asistentele medicale de la serviciul de urgența sunt cele mai în masura sa dea un sfat, deoarece acestea au colaborat cu tot felul de medici și i-au vazut pe aceștia în acțiune.
Medicul trebuie sa aiba drept de practica
Poți afla acest lucru de pe Internet sau pur și simplu sunând la cabinetul doctorului și cerând aceasta informație. Cea mai mare parte a medicilor nu mint în privința acestui lucru.
Pune secretarei întrebari esențiale
Atunci când suni sa faci o programare, întreaba daca medicul accepta pacienți noi, care sunt planurile de asigurari medicale acceptate de acel cabinet și unde și-a facut medicul respectiv rezidențiatul. Trebuie sa mai întrebi cine se ocupa de pacienții acestuia atunci când este plecat și cu ce spitale colaboreaza respectivul doctor.
Da medicului toate detaliile despre istoricul familiei tale
Trebuie sa știi ce fel de boli – alergii, boli mentale, cancer, boli cardiace – au existat în familie. Daca cineva din familia ta a murit înainte de vârsta de 65 de ani, trebuie sa-l informezi pe doctor.
Informeaza-l pe doctor care sunt viciile tale
Medicul trebuie sa știe daca fumezi sau consumi alcool sau droguri, pentru ca aceste vicii pot avea un mare impact asupra tratamentului prescris de acesta.
Spune-i medicului ce medicamente iei
Adu cu tine toate medicamentele pe care le iei, cele prescrise de alți medici, dar și cele care fac parte din automedicație, la prima vizita la noul medic. Anumite medicamente pot influența negativ sau anula efectul tratamentului prescris de medic.
Cere o a doua parere
În 30% din cazuri, cererea unei a doua opinii poate avea drept consecința schimbarea tratamentului. Câteodata, unele persoane nu cer o a doua parere pentru ca au senzația ca își submineaza doctorul. Nu este așa.