Fierberea apei din jurul unui vapor ar putea eficientiza deplasarea acestuia
Efectul Leidenfrost descrie fenomenul in care un lichid, care
intra in contact cu o suprafata a carei temperaturi este mai mare
decat punctul de fierbere al acelui lichid, produce un vapor
izolant care protejeaza lichidul sa nu fiarna instant.
Acest efect este des intalnit in bucatarie, spre exemplu
imaginati-va o picatura de apa care
intra in contact cu o tigaie incinsa. In clipa in care are loc
contactul, picatura de apa se va deplasa rapid catre cel mai adanc
punct al tigaii, fara sa se evapore instant.
Cercetatorii Universitatii din Melbourne, Australia, impreuna cu
cei de la Universitatea King Abdulla din Arabia Saudita, cred ca
acest efect ar putea ajuta marile vapoare sa se deplaseze mult mai
usor prin incalzirea carenei la 100 de grade Celsius.
In clipa in care carena va intra in contact cu apa, efectul
Leidenfrost va permite
alunecarea mult mai usoara a vaporului pe suprafata apei,
reducand aproape la zero forta de frecare.
In teorie totul pare ok dar cercetatorii trebuie sa gaseasca si
o metoda eficienta si economa de a incalzi carena deoarece o
suprafata atat de mare va necesita o sursa considerabila de energie
pentru a atinge acea temperatura.