Roona Begum, o fetiță de 1 an și 3 luni din India, suferindă de o bolă rară care determină creșterea progresivă a cutiei craniene, a fost operată.
Potrivit medicilor, operația a decurs perfect, însă este prea devreme să spună cum va fi calitatea vieții fetiței de acum înainte.
Roona s-a născut cu hidrocefalie, o boală care se manifestă prin acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului, și trăiește într-un sat alături de părinții ei care sunt prea săraci pentru a putea suporta cheltuielile pentru tratament.
Publicarea fotografiilor realizate de un fotograf AFP a determinat conducerea spitalului privat Tripura să accepte ca fetița să fie tratată gratis.
Când Roona a fost născută, medicii locali i-au sfătuit pe părinți să o ducă la un spital privat. Din păcate, tatăl Roonei câștigă doar 150 rupii (2,75 de dolari) pe zi și nu și-a permis să facă acest lucru.
În momentul operației, circumferința capului fetiței ajunsese la 94 de centimetri, punând presiune pe creierul ei și împiedicând-o să se ridice în fund.
Dr. Vaishya a estimat că fluidul din capul Roonei cântărea cât jumătate din greutatea ei totală. Luând în calcul diferite riscuri, dr. Vaishya a decis să dreneze fluidul într-o pungă de plastic până când circumferința capului să ajungă la 60 cm și astfel să poată fi realizată o intervenție chirurgicală.
Intervenția în timpul căreia un tub a fost introdus în craniul copilului pentru a drena fluidul din cap spre abdomen, de unde putea fi absorbit în fluxul sanguin, a durat mai bine de o oră.