Noua variantă de COVID-19, Omicron, a modificat anul acesta desfășurarea unor proiecte precum petrecerea de după premiera „Don’t Look Up” de la Netflix, dar organizatorii speră ca din 2022 să continue cu evenimente cu prezență fizică.
Sundance Film Festival, festivalul anual de film organizat de Institutul Sundance – o organizație non-profit fondată de Robert Redford – și cel mai mare festival de film independent din Statele Unite, are loc în fiecare an în luna ianuarie.
De asemenea, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinale, este un festival de film care se desfășoară anual în Berlin, Germania, în luna februarie, și este unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de film din Europa, alături de Festivalul de Film de la Veneția (Italia) și Festivalul de Film de la Cannes (Franța).
Cu aproximativ 300.000 de bilete vândute și 500.000 de intrări în fiecare an, Festivalul Internațional de Film de la Berlin are cea mai mare prezență a publicului din orice festival anual de film.
Totodată, European Film Market (EFM), un târg comercial de film desfășurat simultan cu Berlinalele, este o întâlnire majoră a industriei pentru circuitul internațional de film.
Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (IFFR) a anunțat deja că va găzdui evenimentele sale populare din industrie, CineMart și Rotterdam Lab, online, din cauza creșterii cazurilor de COVID-19 în Olanda și încă nu este clar dacă festivalul va fi organizat ca un eveniment cu prezență fizică, așa cum era planificat, în ianuarie.
Totuși, anunțul Netflix privind renunțare la petrecerea de după premiera „Don’t Look Up”, și anularea întregului turneu internațional de presă, din cauza răspîndirii variantei omicron a coronavirusului, pare să nu fie un caz izolat, industria cinematografică fiind tot mai îngrijorată de sezonul de iarnă.
Festivalurile Sundance (programat în perioada 20-30 ianuarie), Berlinalele (10-20 februarie) și European Film Market (10-17 februarie), care marchează în mod tradițional începutul anului pentru industria filmului și care au intrat online doar în 2021, au sperat că anul 2022 va marca o revenire la normalitate.
Cu toate acestea, mulți dintre participanți spun că vor mai aștepta puțin pentru a vedea cum evoluează lucrurile în ceea ce privește răspândirea noii variante de coronavirus.
Potrivit Hollywood Reporter, experiența de la sfârșitul anului 2020, când varianta delta a deturnat sezonul festivalurilor de iarnă, i-a făcut pe toți să fie precauți de data aceasta. Pe lângă urmărirea ratelor zilnice de infectare și a restricțiilor de călătorie, cei care doresc să călătorească fie la Berlin, fie la Sundance vor trebui să verifice dacă au vaccinurile potrivite. Pentru Berlin, doar cei vaccinați cu unul dintre cele patru vaccinuri COVID-19 aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca – sunt considerați vaccinați în conformitate cu regulamentele festivalului.
Aceasta ar putea fi o problemă pentru participanții din China și Asia de Sud-Est, unde vaccinurile Sinovac și Sinopharm fabricate în China au fost utilizate pe scară largă, sau Rusia și părți ale Europei Centrale și de Est, unde vaccinul Sputnik de fabricație rusă este cel obișnuit.
Sursa foto: Profimedia