Festivalul Sarmalelor de la Praid

Apropo.ro / 23.09.2007, 15:09
Festivalul Sarmalelor de la Praid
Un numar de 28 de echipe de bucatari din țara și din strainitate s-au înscris, sâmbata, la competiția anuala menita sa desemneze cele mai apreciate sarmale gatite la tradiționalul Festival de la Praid, județul Harghita, transmite corespondentul MEDIAFAX. Anul

Un numar de 28 de echipe de bucatari din țara și din strainitate s-au înscris, sâmbata, la competiția anuala menita sa desemneze cele mai apreciate sarmale gatite la tradiționalul Festival de la Praid, județul Harghita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Anul acesta, în premiera, la festival s-au înscris și doua echipe din Slovacia și din Franța, precum și o echipa de ziariști din București.

Parcul din centrul localitații a devenit, sâmbata, scena unui adevarat turnir al cavalerilor verzei. Apoi, în ceaune imense fierbeau, la foc domol, peste 15.000 de sarmale învelite în foi de varza, de vița de vie, de potbal, de tei, de praz, de ștevie, hrean sau în frunze de fasole, umplute cu carne de porc, de vita, de pește sau de pui, cu ciuperci, cu urda, afumate, dulci, acre sau sarateÂ…o simfonie de gusturi și arome îmbietoare, demne sa faca fața pretențiilor celui mai înverșunat gurmand. Sarmalele aspira la titlul de vedete ale unui festival despre care se vorbește și în afara granițelor țarii.

Câteva zeci de bucatari s-au întrecut pe sine pentru a dovedi ca arta culinara nu este o joaca și ca este nevoie de multa imaginație pentru ca sarmalale lor sa fie decretate învingatoare.

„Noi suntem de la Ampoița, din Țara Moților, și sarmalele pe la noi se numesc piroște, curechi cu piroște.La festival pregatim mai multe feluri de sarmale, și de dulce și de post, iar pentru doamnele care țin la silueta, cu pui și ciuperci”, a declarat Valeria Ivașcu de pa valea Ampoiului, județul Alba.

Szabo Katalin, gospodina cu renume în Lazarea harghiteana, a îmbiat lumea sa guste verze mici, umplute cu trei feluri de carne, scaldate în sos gros de zarzavaturi.

Nici bucatarii din Ungaria nu s-au lasat mai prejos și au gatit sarmale dupa rețete vechi de sute de ani.

„Am pregatit sarmale dupa o rețeta straveche. Foile de varza sunt doar pretextul pentru minunație de amestec de carnuri taiate din satâr. Ea are la baza slanina afumata de mangalița, la care am adaugat marar. Sosul este unul special, facut din frișca de lapte de casa”, s-a încumetat, cu greu, sa-și dezvaluie secretele culinare Jenei Imre din Debrecen-Ungaria.

Toți ochii celor peste 2.000 de participanț stau atințiți catre o sarma imensa, lunga de un metru și jumatate, cântarind trei kilograme, care fierbe într-o tava pe masura, pregatita de o echipa din Prahova.

Sâmbata seara juriul, format din specialiști în arta culinara, va decreta „cea mai mica”, „cea mai mare”, „cea mai gustoasa” sarma, dar și cea mai originala rețeta, cea mai apetisanta prezentare și cei mai tineri participanți.

La loc de cinste, pe masa juriului, ca la orice festival care se respecta, troneaza cele doua mascote, Jancsi și Juliska, doi „copii” confecționați din verze.

„Nu cred ca exista o placere mai mare decât sa vii aici dintr-o lume ipocrita într-o lume reala și extrem de gustoasa și sa spui ca e minunat. Ma grabesc sa mai degust o sarma” a afirmat, între doua înghițituri, unul dintre participanți.

Distracția și voia buna continua și duminica.

Tags: