Spectacole recente realizate în întreaga țara de circa 20 de regizori, considerați cei mai importanți creatori de teatru ai momentului de catre selecționerul Marina Constantinescu, vor fi prezentate la București între 6 și 13 noiembrie, în cadrul Festivalului Național de Teatru.
Festivalul de anul acesta îl are în centru pe Regizor și va fi dedicat memoriei unuia dintre marii directori de scena de la noi: Vlad Mugur.
Conceptul propus de criticul Marina Constantinescu, directorul artistic și selecționerul unic al ediției, a pornit de la observația ca stagiunea 2004-2005 a fost una fasta, în care aproape toți regizorii importanți au lucrat pe scene din București sau din țara. Așa s-a ajuns la o lista de circa 20 de autori de spectacole. Cei mai mulți se regasesc în selecția oficiala.
Totodata, unii dintre ei au fost invitați cu doua montari diferite. „Este o provocare sa urmarim în succesiune regizori care au lucrat în acest interval pe doua texte diferite, de cele mai multe ori în doua teatre diferite, cu doua trupe diferite”, a declarat, miercuri, Marina Constantinescu într-o conferința de presa.
În aceasta situație se afla Liviu Ciulei, cu „Șase personaje în cautarea unui autor” și „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello (Teatrul Bulandra); Alexandru Dabija, cu „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett (Teatrul „Sica Alexandrescu” din Brașov) și „Trei surori” de A.P. Cehov (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești); Tompa Gábor, cu „Casa de pe granița” de Slawomir Mrožek (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu) și „Medeea – cercuri” dupa Euripide (Teatrul Municipal din Novi Sad, Serbia-Muntenegru); Mihai Maniuțiu, cu „Woyzeck” de Georg Büchner (Teatrul Maghiar din Cluj) și „Electra” dupa Sofocle și Euripide (Teatrul Național din Sibiu).
Doua spectacole din selecția directorului artistic nu vor fi prezente la București, pentru ca, deși realizate în stagiunea 2004-2005, ele au fost scoase din repertorii: „Shoah. Versiunea Primo Levi” – regia Mihai Maniuțiu (Teatrul de Stat din Oradea) și „Darul Gorgonei” de Peter Shaffer – regia Victor Ioan Frunza (Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște). „Sunt doua spectacole care nu se mai joaca de ceva timp. Mi-am dat seama ca nu pot sa-i expun pe realizatorii lor la niște improvizații”, a explicat Marina Constantinescu.
Saptamâna viitoare, publicul va mai putea vedea „Scaunele” de Eugene Ionesco – regia Victor Ioan Frunza (Teatrul German de Stat din Timișoara), „O zi din viața lui Nicolae Ceaușescu” de Denis Dinulescu – regia Alexandru Tocilescu (Teatrul Mic), „Cymbeline” de W. Shakespeare – regia Alexander Hausvater (Teatrul German de Stat din Timișoara), „Portretul lui Dorian Gray” dupa Oscar Wilde – regia Dragoș Galgoțiu (Teatrul Odeon), „Gândirea” de Leonid Andreev – regia Felix Alexa (Teatrul Național din București).
De asemenea, vor participa la festival Bocsárdi László, cu „Nu se știe cum” de Luigi Pirandello (Teatrul Nottara), Radu Afrim, cu „Cheek to Cheek” de Jonas Gardell (Teatrul Nottara), Vlad Massaci, cu „Romanțioșii” de Edmond Rostand (Studioul Casandra), Gianina Carbunariu, cu „mady-baby.edu” (Teatrul Foarte Mic), Ana Margineanu, cu „8PT, N9UA, 89… fierbinte dupa Â’89” (Teatrul Foarte Mic) și Radu Alexandru Nica, cu „Nora” dupa Henrik Ibsen (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu).
Un eveniment îl va constitui prezența lui Silviu Purcarete, invitat sa închida ediția 2005 cu montarea sa de referința, realizata în urma cu doua stagiuni, „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului” dupa W. Shakespeare.
Totodata, festivalul va gazdui premiera oficiala cu „Triumful dragostei” de Pierre Marivaux, în regia lui Alexandru Darie, la Teatrul Bulandra.
Tot sub egida festivalului, se va regasi numele lui Yuri Kordonskiy, regizor invitat pentru a patra oara sa monteze pe o scena bucureșteana, de aceasta data propria dramatizare dupa nuvela „Inima de câine” de Mihail Bulgakov, la Teatrul Național din București.
De asemenea, evenimentul va aduce în atenția publicului regia de teatru pentru copii, prin spectacolul „Harap Alb”, semnat de Cornel Todea la Teatrul „Ion Creanga”.
Festivalul mai include doua secțiuni: un master class de actorie, avându-i ca invitați pe actorii Rodica Negrea (cu recitalul „Rose” de Martin Sherman, în regia Lianei Ceterchi) și Horațiu Malaele (interpret, alaturi de Niculae Urs, în propriul spectacol: „Mascariciul” dupa A.P. Cehov), și o reverența catre poetul Cristian Popescu, prin intermediul spectacolului itinerant „Un tramvai numit Popescu”, în regia lui Gavriil Pinte.
O noutate este ca artiștii participanți vor primi onorarii așa cum se întâmpla în strainatate, a spus Marina Constantinescu.
De asemenea, spre deosebire de ultimele ediții, Primaria București s-a implicat în organizarea festivalului, alaturi de UNITER și Ministerul Culturii și Cultelor. „În 1990, când s-a înființat Festivalul Național de Teatru, parteneri în acest fenomen cultural extrem de important erau Ministerul Culturii, Primaria și UNITER. Acum trei sau chiar patru ani, din cauza unei fracturi de ordin politic, festivalul a pierdut Primaria dintre parteneri. Acum se reînnoada tradiția. E un moment fast”, a apreciat Ion Caramitru, președintele UNITER.
Conform lui Caramitru, organizatorii n-au reușit sa aduca la București trupe straine, dar de la anul festivalul va avea caracter internațional. „Anul acesta a fost prea târziu. Ne vom pregati ca anul viitor sa ne apropiem puțin de spiritul Festivalului «George Enescu»”, a spus președintele UNITER, potrivit caruia Bucureștiul e probabil singura capitala din fostul bloc estic care n-are un festival internațional de teatru.
Printre invitații straini la ediția 2005 se numara directori ai Teatrelor Naționale din Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Albania, directorul Dublin Fringe Festival și al Albbey Theatre din Irlanda.
Criticul George Banu va veni din Franța pentru a participa la festival, pentru a primi, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitații din Iași și pentru a-și lansa, marți, volumul „Peter Brook și trei generații ale teatrului românesc: Radu Penciulescu, Andrei Șerban și Felix Alexa”.