Festivalul Internaţional de Film Bucureşti – Gala de închidere
Gala de închidere a Bucureşti IFF va avea loc la ora 19.00, la Cinema Studio, şi va fi urmată de proiecţia extraodinară a celui mai recent film al actorului devenit regizor Guillaume Canet, Legături de sânge / Blood Ties. Co-producătorul acestei producţii franţuzeşti filmate la New York este James Gray, mare amator de cinema clasic yankeu (vezi Little Odessa, The Yards sau We Own the Night), care l-a ajutat pe Canet să-şi vadă visul american cu ochii. Povestea celor doi fraţi „pătaţi” (unul gangster, celălalt poliţai) a fost filmată iniţial în Franţa, acum şase ani, cu Francois Cluzet şi Guillaume Canet în rolurile principale. Acum, celor doi protagonişti, care sunt jucaţi de Clive Owen şi Billy Crudup, li se alătură o distribuţie eclectică: Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldanha, Matthias Schoenaerts, Griffin Dunne, Lili Taylor şi James Caan. Premiera oficială a avut loc la Cannes 2013. Filmul este distribuit în România de Independenţa Film.
La NCRR veţi putea urmări, de la ora 19.00, în secţiunea Panorama, Frances Ha (SUA, 2013). Greta Gerwig, descoperită de Noah Baumbach (şi de publicul Bucureşti IFF) cu rolul secundar din Greenberg, primeşte acum un film numai al ei – din partea aceluiaşi Baumbach care, între timp, i-a devenit iubit. Frances Ha îşi scoate voioasă pălăria în faţa Noului Val Francez (e filmat alb-negru şi din mână), la pachet cu un clin d’oeil către Leos Carax, filtrat printr-un Manhattan mai puţin disperat.
De la ora 21.00, va fi reluat The Selfish Giant / Uriaşul cel egoist (regia Clio Barnard), care este mai puţin o adaptare după Oscar Wilde şi mai mult o fabulă socială lirică şi brutală care păşeşte hotărât pe cărarea bătătorită pe vremuri de Ken Loach sau Alan Clarke şi urmată, mai recent, de Lynne Ramsay sau Andrea Arnold. Premiul Label Europa Cinemas – Quinzaine des realisateurs, Cannes 2013.
La Cinema Elvira Popescu, de la ora 17.00, în cadrul secţiunii Panorama, va fi proiectat Michael Kohlhaas (Franţa, 2013), un epic franţuzesc de epocă regizat de Arnaud des Pallières, inspirat de fapte reale şi lansat anul trecut în competiţia oficială de la Cannes, în care Mikkelsen joacă un fel de Iancu Jianu Zapciu, cu hotărârea şi flerul pe care i le cunoaştem, de acum, prea bine.
De la ora 19.00, în cadrul aceleiaşi secţiuni, va fi reluat Jeune et jolie (Franţa, 2013), filmul lui François Ozon, care provoacă din nou, deopotrivă sexual şi intelectual, cu povestea unei june de familie bună care decide, hodoronc-tronc, să se prostitueze. Jeune & jolie, lansat la Cannes în 2013, se poziţionează cumva între Bunuel şi Von Trier. Aviz amatorilor.
Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea, Cinema Elvira Popescu, Club Control şi Institutul Cervantes.
Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului. Accesul este liber.