Festivalul de la Veneția: o dramă despre avort de o regizoare de origine română a primit Leul de Aur
Drama despre avort „L’Evénement”, de Audrey Diwan, o regizoare franceză de origine română, a primit marele premiu, Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Veneția, care s-a încheiat sâmbătă seară cu o gală.
Având în vedere climatul actual din SUA, în urma noilor legi restrictive anti-avort adoptate în Texas, juriul de la Veneția, prezidat de regizorul sud-coreean Bong Joon Ho și din care a făcut parte și cineastul român Alexander Nanau, pare să fi trimis un mesaj clar privind drepturile femeilor.
„Mă simt auzită în seara asta!”, a spus entuziasmată Audrey Diwan, după ce i-a fost înmânat premiul. O adaptare a romanului omonim de Annie Ernaux, filmul spune povestea unei studente strălucite din Franța de la începutul anilor 1960, interpretată de actrița franco-română Anamaria Vartolomei, care își vede emanciparea amenințată când rămâne însărcinată. Fără opțiuni legale disponibile, ea încearcă să găsească o modalitate de a avorta ilegal.
Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Jane Campion, pentru pelicula ei produsă de Netflix „The Power of the Dog”. Cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst în rolurile principale, aceasta este prima peliculă a lui Campion din ultimii 12 ani.
Regizorul italian Paolo Sorrentino a câștigat marele premiu al juriului pentru drama autobiografică „The Hand of God”, iar vedeta filmului, Filippo Scotti, a primit premiul pentru cel mai bun tânăr actor.
Vedeta spaniolă Penelope Cruz a primit premiul pentru cea mai bună actriță, pentru interpretarea sa din noua melodramă a lui Pedro Almodovar, „Madres Paralelas”.
Maggie Gyllenhaal a câștigat trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru debutul ei în regia de lungmetraj „The Lost Daughter”. Cu Olivia Coleman în rolul principal, filmul se bazează pe romanul scriitoarei italiene Elena Ferrante. De cealaltă parte, John Arcilla a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din „On The Job: The Missing 8”. „Il Buco”, explorarea cinematografică a lui Michelangelo Frammartino a uneia dintre cele mai adânci peșteri din lume, a câștigat un premiu special al juriului.
În secțiunea Orizzonti, drama polițistă lituaniană „Pilgrims”, de Laurynas Bareisa, a fost desemnată cel mai bun film, în timp ce producția franceză „Full Time”, de Eric Gravel, a primit trofeele pentru regie și cea mai bună actriță, Laure Calamy. Piseth Chhun a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea sa din drama cambodgiană „White Building”, de Kavich Neang. Regizorul ucrainean Peter Kerekes și coscenaristul Ivan Ostrochovsky au primit premiul pentru cel mai bun scenariu Orizzonti, pentru „107 Mothers”, în timp ce filmul chilian „Los huesos”, de Cristobal Leon și Joaquin Cocina, a câștigat trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj. România a fost reprezentată în această secțiune de ”Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri.
Veneția este un vestitor al premiilor Oscar, cei mai recenți patru câștigători ai Leului de Aur – „Nomadland”, „Joker”, „Roma” și „The Shape of Water” primind apoi trofee din partea Academiei de film americane.
Festivalul de film de la Veneția s-a deschis pe 1 septembrie, cu o selecție bogată și cu vedete de la Hollywood care au lipsit de la ediția de anul trecut, din cauza pandemiei. Organizatorii au pus la punct un protocol sanitar strict, cu măști și teste, care a putut ajuta la desfășurarea fără incidente a prestigioasei manifestări.
CITEȘTE ȘI: Roberto Benigni a fost premiat cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția
De la Almodovar la Ridley Scott, cinema-ul mondial se întoarce la Veneția. Cu ce participă România
Ridley Scott primește premiul de excelență la Veneția
Foto: Profimedia Images