Festivalul de film de la Cannes s-a deschis marți, cu numeroase vedete pe covorul roșu, un discurs surpriză al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și proiecția unui lungmetraj horror.
Cea de-a 75-a ediție a evenimentului promite să readucă elementul glamour care o caracterizează, după mai mult de doi ani de pandemie.
CITEȘTE ȘI: Top 10 festivaluri de film celebre
„Sunt pur și simplu nespus de bucuros”, a declarat președintele juriului festivalului, actorul francez Vincent Lindon, într-o conferință de presă la care a fost flancat de colegii săi, printre care se numără Rebecca Hall, Noomi Rapace, Deepika Padukone, Jeff Nichols și Asghar Farhadi, potrivit Reuters.
Cel mai mare festival de film din lume se desfășoară în perioada 17-28 mai, potrivit calendarului său tradițional, după doi ani de perturbări pandemice, marcând revenirea petrecerilor și a speranțelor mari din industrie de a atrage din nou publicul în cinematografe.
Filmul, pe care The Hollywood Reporter l-a descris drept „inteligent și amețitor de distractiv”, a stârnit râsetele publicului adunat la Teatrul Lumieré și a fost ovaționat patru minute la final. Titlul anterior a fost „Z”, dar Hazanavicius l-a schimbat după ce litera a devenit un simbol al invaziei Rusiei în Ucraina și a fost folosită în demonstrațiile pro-ruse. „Filmul meu este făcut pentru a aduce bucurie și în niciun caz nu mi-aș dori să fie asociat direct sau indirect cu acest război”, a spus regizorul într-un comunicat în care anunța schimbarea titlului.
CITEȘTE ȘI: Actori care au făcut roluri foarte bune în filme slabe sau mediocre
De miercuri, își vor face apariția pe covorul roșu vedete de la Hollywood precum Tom Cruise, al cărui cel mai recent film, „Top Gun: Maverick” în readuce pe actor pe Croazetă pentru prima dată în ultimii 30 de ani.
Compania de producție a actorului Forest Whitaker prezintă „For the Sake of Peace” un documentar despre războiul din Sudanul de Sud. Cu războiul din Ucraina în desfășurare, au dominat discuțiile despre rolul cinematografiei în perioadele de violență. „Aș spune că filmele sunt și mai importante ca niciodată”, a spus Rapace, membră a juriului. „Sunt o mulțime de adolescenți și copii în Rusia, de exemplu, astăzi, care… sunt la fel de străini de ceea ce se întâmplă ca și noi. Așa că, știți, cred că filmele pot călători și comunica”, a spus ea.
„Cu tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani – și mai ales cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele câteva luni, da, vom avea grijă să fim respectuoși, nu prea dezinvolti, inteligenți și să stăm în picioare – chiar dacă doar afară. din respect pentru cei care trec prin zile mult, mult, mult, mult mai grele decât ale noastre”, a spus președintele juriului, Vincent Lindon.
„Avem nevoie de un nou (Charlie) Chaplin pentru a demonstra că astăzi cinematograful nu este tăcut”, a spus Zelenski, referindu-se la satira legendarului star despre Adolf Hitler, de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939. „Trebuie să fim învingători. Avem nevoie de cinema pentru a garanta acest final, că de fiecare dată va fi de partea libertății”, a spus liderul Ucrainei într-o transmisiune video live de la Kiev, în timpul ceremoniei de deschidere a Festivalului de la Cannes, scrie Reuters.
„R.M.N.”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, cea pentru Palme d’Or. Alexandru Belc va debuta cu primul lui lungmetraj, „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard. Iar scurtmetrajul „Potemkiniștii” regizat de Radu Jude va avea premiera mondială în programul Quinzaine des Réalisateurs.
CITEȘTE ȘI: 10 filme preferate ale starurilor favorite de la Hollywood (Video)
Filme: Top 3 cele mai bune perechi actor/regizor din istorie
Foto: Profimedia Images