Festivalul de Film de la Cannes se pregătește pentru o ediție extraordinară, aniversară, cu o selecție de nume mari de la Hollywood, fețe noi și câștigători anteriori ai premiului Palme d’Or. A 75-a ediție a evenimentului se anunță strălucitoare, deși conflictul din Ucraina umbrește festivitățile.
Festivalul are loc de marți până pe 28 mai, reluându-și calendarul tradițional după doi ani de perturbări din cauza pandemiei. Evenimentul a fost anulat în 2020, iar, anul trecut, a fost mutat în iulie, când s-a desfășurat după protocoale stricte anti-COVID-19.
CITEȘTE ȘI: Top 10 festivaluri de film celebre
Cannes 2022: Forest Whitaker va fi recompensat cu trofeul Palme d’Or onorific
Anul acesta, petrecerile revin, iar printre superproducțiile de la Hollywood care vor fi prezentate se numără „Top Gun: Maverick” al lui Tom Cruise – care va ajunge pe Croazetă pentru prima dată în trei decenii –, precum și filmul biografic „Elvis”, al lui Baz Luhrmann, cu Austin Butler și Tom Hanks în rolurile principale.
„Este tradiție să-i avem pe prietenii noștri americani – să nu uităm că Festivalul de la Cannes, în 1939 și în 1946, a fost practic co-construit, co-inventat de Franța și Hollywood”, a declarat directorul evenimentului, Thierry Fremaux, într-o conferință de presă.
David Cronenberg va marca revenirea sa în filmele de groază cu „Crimes of the Future”, cu Viggo Mortensen, Kristen Stewart și Lea Seydoux.
Asia va fi reprezentată puternic, în ciuda absenței Chinei, cu filme de Park Chan-wook și Hirokazu Kore-eda în competiție, iar actorul din miniseria „Squid Game” Lee Jung-jae își va prezenta în premieră noul său film, „Hunt”.
Festivalul se deschide marți cu un film cu zombi, „Final cut”, al regizorului francez Michel Hazanavicius, care a schimbat titlul din „Z, like Z”, pentru a elimina o referire la litera care a devenit asociată cu războiul din Ucraina
În schimb, va fi prezentat filmul „Tchaikovski’s Wife”, al regizorului rus în exil Kirill Serebrennikov, care a vorbit deschis împotriva războiului. De asemenea, va fi proiectat „Mariupolis 2”, al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, care a fost ucis la 45 de ani în Mariupol, orașul ucrainean puternic bombardat de forțele ruse, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la film. Pelicula va fi prezentată de logodnica lui, Hanna Bilobrova, care a terminat proiectul.
CITEȘTE ȘI: Actori care au făcut roluri foarte bune în filme slabe sau mediocre
Totodată, va avea premiera filmul de debut al ucraineanului Maksim Nakonechnyi, „Butterfly Vision”, povestea unei tinere care se întoarce în Ucraina după ce a fost capturată și apoi eliberată într-un schimb de prizonieri. „Ne vom gândi mult la film, dar nu ne vom opri niciodată să ne gândim la ceea ce se întâmplă și în Ucraina”, a spus Fremaux, potrivit Reuters.
„R.M.N.”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes. Aceasta este a șasea prezență a regizorului Cristian Mungiu la Cannes și a cincea în selecție oficială. În 2007, la prima prezențâ în selecția oficială a festivalului, filmul „4 luni 3 săptămâni și 2 zile” a fost recompensat cu Palme d’Or.
Alexandru Belc va debuta cu primul lui lungmetraj, „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard, care prezintă filme ce redau o viziune specială asupra lumii și adună, în fiecare an, cineaști unici de la nivel global, într-o selecție plină de diversitate și aplomb, potrivit organizatorilor.
Iar scurtmetrajul „Potemkiniștii” regizat de Radu Jude va avea premiera mondială în programul Quinzaine des Réalisateurs, secțiune paralelă a prestigiosului festival. Radu Jude a mai fost prezent la Cannes, tot în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, în 2014, cu „Trece și prin perete”, recompensat cu Prix Illy, mențiune specială, dar și în 2013, cu scurtmetrajul “O umbră de nor”.
„Armageddon Time” de James Gray
„Boy From Heaven” de Tarik Saleh
„Broker” de Kore-Eda Hirokazu
„Close” de Lukas Dhont
„Crimes of the Future de David Cronenberg
„Decision to Leave” de Park Chan-Wook
„Eo” de Jerzy Skolimowski
„Frere et Soeur” de Arnaud Desplechin
„Holy Spider” de Ali Abbasi
„Leila’s Brothers” de Saeed Roustaee
„Les Amandiers” de Valeria Bruni Tedeschi
„Nostalgia” de Mario Martone
„Showing Up” de Kelly Reichardt
„Stars at Noon” de Claire Denis
„Tchaïkovski’s Wife” de Kirill Serebrennikov
„Triangle of Sadness” de Ruben Östlund
„Tori and Lokita” de Jean-Pierre și Luc Daradenne
„RMN” de Cristian Mungiu
Vincent Lindon va prelua funcţia de preşedinte de la cineastul american Spike Lee, care, alături de juriul pe care l-a condus în iulie 2021, a acordat filmului „Titane”, regizat de Julia Ducournau şi în care a jucat Vincent Lindon, trofeul Palme d’Or.
Juriul pentru Palme d’Or îi va mai include pe Rebecca Hall (actriţă, producătoare, scenaristă, regizoare – Marea Britanie/SUA), Deepika Padukone (actriţă – India), Noomi Rapace (actriţă – Suedia), Jasmine Trinca (actriţă, regizoare – Italia), Asghar Farhadi (regizor, producător, scenarist – Iran), Ladj Ly (regizor, scenarist, actor, producător – Franţa), Jeff Nichols (regizor, scenarist – SUA) şi Joachim Trier (regizor, scenarist – Norvegia).
CITEȘTE ȘI: 10 filme preferate ale starurilor favorite de la Hollywood (Video)
Filme: Top 3 cele mai bune perechi actor/regizor din istorie
Foto: Profimedia Images