Festivalul de Film Istoric aduce în Cetatea Râşnov 40 de filme
Peste 40 de filme documentare şi de ficţiune, dezbateri cu istorici sau martori ai evenimentelor, discuţii cu actori şi regizori, concerte sau prezentări de carte sunt câteva dintre activităţile pregătite pentru publicul care va vizita Cetatea Râşnov la începutul lunii august.
Evenimentul cinematografic de la Râşnov va fi precedat de o expoziţie în centrul Capitalei, între 28 iunie şi 15 iulie, ce va prezenta prin imagini unice perioada Primului Război Mondial.
În deschiderea festivalului, ce va avea loc pe 1 august, va concerta trupa românească de alternative rock byron, formată din Dan Byron (solist, chitară, flaut), 6fingers (clape), László Demeter (bass) şi Dan Georgescu (tobe).
Prin intermediul dezbaterilor şi al proiecţiilor de film, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va analiza cauzele şi consecinţele Primului Război Mondial şi ale Căderii Cortinei de Fier în anul 1989. De asemenea, o serie de întâlniri cu sportivi de marcă ai României vor avea rolul de a îndrepta atenţia asupra Olimpiadei de la Los Angeles, din 1984. Evenimentul, un boicot al URSS şi al ţărilor din blocul socialist, s-a concretizat în cea mai mare performanţă a sportului românesc.
Festivalul de Film de la Râşnov va găzdui şi Şcoala de Vară ASTRA, în cadrul căreia 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie vor putea participa gratuit la toate evenimentele festivalului şi vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare şi masă. Pentru a câştiga un loc la Şcoala de Vară ASTRA, aceştia trebuie să trimită, până la data de 30 iunie 2014, CV-ul şi un scurt eseu pe tema: „O zi din viaţa mea în România anului 2014, condusă de Nicolae Ceauşescu”.
Festivalul de Film Istoric Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful Amza Pellea, şi este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.