Festivalul de film al producatorilor independenți
Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Producatorilor de Film Independenți (IPIFF), ce va avea loc între 10 și 15 iulie, la Mamaia, are un buget total estimat la 300.000 de euro, au declarat joi (5 iulie), într-o conferința de presa, organizatorii acestuia.
Festivalul va fi structurat în patru secțiuni: Competiție, Gala Filmului Românesc, Panorama și o secțiune dedicata școlilor de film. Spectatorii vor putea intra gratuit la toate proiecțiile din cadrul IPIFF.
„Este un festival atipic, ce se dorește a fi lucrativ”, a declarat Dinu Tanase, producatorul festivalului. În acest sens, IPIFF va cuprinde, la fel ca la edița precedenta, un training de producție de film, organizat pe întreaga perioada de desfașurare a festivalului, cu sprijinul organizației britanice New Producers Alliance (NPA). Training-ul, care va fi susținut de Anita Lewton, reprezinta un curs concis ce urmarește toate capitolele producției de film: dezvoltare de scenarii și proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finanțare, programare, vânzari, distribuție.
Gala Filmului Românesc va include șase lungmetraje românești: „4 luni, 3 saptamâni și 2 zile” (regia Cristian Mungiu) – marele câștigator al Palme D’Or în acest an, „California Dreamin’ (nesfârșit)” (regia Cristian Nemescu) – premiul Un Certain Regard la Cannes, „Îngerul necesar” (regia Gheorghe Preda), „Cocoșul decapitat” (regia Radu Gabrea) și „Pescuit sportiv” (regia Adrian Sitaru) – prezentat în avanpremiera. Filmul „Restul e tacere” al lui Nae Caranfil nu va mai putea fi proiectat în cadrul evenimentului, așa cum fusese anunțat inițial, deoarece a fost selectat la festivalul de la Locarno.
În cadrul secțiunii Panorama vor fi prezentate filme cunoscute de peste Ocean și din Europa: „The Departed” (regia Martin Scorsese, patru premii Oscar), „Venus” (regia Roger Michell, nominalizare Oscar pentru Peter O’Toole), „Little Miss Sunshine” (regia Jonathan Dayton și Valerie Faris, doua Oscaruri), „The Last King of Scotland” (regia Kevin Macdonald, Oscar și Globul de Aur pentru rol principal câștigate de Forest Whitaker), „PanÂ’s Labyrinth” (regia Guillermo del Toro, patru premii Oscar), „Volver” (regia Pedro Almodóvar, nominalizare Oscar pentru Penélope Cruz) și „13 Tzameti” (regia Géla Babluani, Marele Premiu al Juriului de la Sundance, Premiul FIPRESCI).
Competiția va numara zece filme, precum „Iklimler”/”Climates” (regia Nuri Bilge Ceylan, câștigator al Premiului FIPRESCI la Cannes în 2006) și „Den Brysomme mannen”/”The Bothersome Man” (regia Jens Lien, câștigator al Premiului ACID la Cannes 2007).
„California Dreamin’ (nesfârșit)” este singurul lungmetraj românesc din competiția oficiala IPIFF 2007. Juriul secțiunii este format din Cristian Tudor Popescu (jurnalist), Alexandru Tocilescu (regizor), Lazlo Kantor (producator, regizor – Ungaria), David Pope (New Producers Alliance) și Sorin Lucian Ionescu (TV Neptun).
De asemenea, vor fi prezentate peste 40 de scurtmetraje ale școlilor de film din țara și din strainatate și ale tinerilor cineaști în afirmare. Juriul acestei secțiuni este format Ion Besoiu (actor), Dana Dimitriu Chelba (manager festival), Ion Șiman (directorul studioului Moldova Film), Gheorghe Balașoiu (arhitect scenograf) și Mihai Orașanu (producator).
Pe lânga marele premiu al festivalului, acordat pentru lungmetraj și premiul pentru scurtmetraj, va mai fi acordat premiul criticilor de film și premiul școlilor de film. Regizorul Cristian Mungiu va primi un premiu de excelența.
Anul trecut, IPIFF s-a desfașurat la Constanța, în septembrie. Acum, organizatorul – Consiliul Județean Constanța – și producatorul evenimentului – Uniunea Producatorilor de Film și Audiovizual din România (UPFAR) – s-au gândit sa mute festivalul în perioada în care pe litoral se afla mai mulți turiști.
Mediafax
Filmul este bazat pe o întâmplare reala, petrecuta în 1998, în timpul conflictului din Kosovo. În mica așezare româneasca, Capâlnița un șef de gara și în același timp mafiot local (Razvan Vasilescu), oprește un tren NATO cu echipament militar pazit de soldați americani care traverseaza România fara acte de transport, dar având aprobarea verbala a guvernului român.
Sosirea americanilor transforma mica așezare în satul tuturor posibilitaților. Între fata șefului de gara (Maria Dinulescu) care vrea sa plece cu orice preț departe de satul prafuit și un militar american (Jamie Elman) se infiripa o poveste de dragoste.
Între timp, vrând sa-și continue drumul, comandantul forțelor americane (Armand Assante) este de acord sa-i ajute pe sateni într-o revolta locala împotriva șefului de gara.
Proaspat laureat a 3 Premii (Premiul Publicului, Premiul Special Canvas și Marele Premiu Iris) în cadrul Festivalului de Film de la Bruxelles, California DreaminÂ’(nesfârșit) își continua drumul Festivalurilor Internaționale, adaugând aceste premii la o lista impresionanta care a început cu Premiul secțiunii Un certain Regard la Cannes 2007 și Premiul Special Golden Falcon la Festivalul de film de la Ibiza.
Filmul a mai fost proiectat cu succes atât la o serie de evenimente cu caracter non-competitiv cât și la diverse manifestari competiționale precum: Festivalul de Film CineVegas – SUA (în cadrul secțiunii Diamond Discoveries), Festivalul de Film de la Chișinau – Rep. Moldova, Festivalul Internațional de Film de la Rabat – Maroc, Festivalul Internațional al Filmului de la Bruxelles – Belgia, Festivalul de Film de la La Rochelle – Franța, Festivalul de Film de la Dubrovnik – Croația.
Festivalul Internațional al Producatorilor de Film Independenți – IPIFF 2007 va prezenta cele mai noi producții românești și straine (unele în premiera în România).
IPIFF 2007