Fereste-te de soare si de ploi!

21 03. 2002, 10:09
Pregateste-te din timp pentru "nebuniile" pe care ai de gand se le faci anul asta! Singura chestie neprevazuta, care ar putea sa-ti strice planurile, este vremea. Gandeste-te ca vine vara, cu tot cu cele peste 30 de grade ale ei (si asta in zilele "bune"). Si apoi mai este ploaia.... Noi va

Pregateste-te din timp pentru „nebuniile” pe care ai de gand se le faci anul asta! Singura chestie neprevazuta, care ar putea sa-ti strice planurile, este vremea. Gandeste-te ca vine vara, cu tot cu cele peste 30 de grade ale ei (si asta in zilele „bune”).

Si apoi mai este ploaia…. Noi va aratam insa ca nici macar atunci cand toarna cu galeata nu aveti de ce sa va faceti griji!

DE SOARE

Pe langa metodele clasice (sapca, umbrela, ochelari de soare), mai sunt cateva care necesita un pic de munca, ce-i drept, da’ merita! Umbrarul, de exemplu. Nu clasicul scaun din panza, cu o copertina ingusta deasupra capului, ci un umbrar „pe bune”.

Iti trebuie in primul rand cateva brate de crengi pe care le vei fixa si lega pe niste bastoane. Deasupra mai asezi niste crengi cu frunze, ca sa nu lasi sa intre nici un firicel de lumina. De acum nu mai ai decat sa asezi „peretele” pe care l-ai construit, acolo unde vrei. Poti sa il sprijini de un copac sau de un zid. Daca nu ai niste crengi solide prin jur poti sa faci impletituri din papura sau stuf.

Nu incap prietenii acolo? Nu-i nimic, poti la fel de usor sa injghebi o coliba.

DE PLOAIE

Adapostul conic
Si aici ai sa ai nevoie de crengi sau bete groase, care se leaga la varf intre ele, la distanta egala de centrul cercului. Intre parii scheletului, pe orizontala, se leaga la distante de 50 de cm sfori care ajung pana in varful piramidei. Pe sfori se agata crengi cu frunzele in jos, stuf, sau smocuri de paie.

Adapostul indian…
I se mai zice si de tip „Wigwam”. Usor de construit, confortabil si solid. Ca sa fie destul de inalt va trebuie niste prajini de vreo 6-7 metri, ascutite la capatul de jos, ca sa poate fi infipte in pamant. Circumferinta adapostului trebuie sa fie de vreo 2 metri. Cu primele trei prajini se formeaza un trepied, sprijinindu-le in varf una de alta, sau legandu-le cu o sfoara. Din loc in loc se asaza si celelalte prajini, sprijinite si legate de varf. In locul usii se pun ultimele doua prajini vericale, care se unesc printr-o traversa.

Mihaela CARPEA