Fenomenele astronomice ale anului 2012
Astronomii se pregatesc sa observe fenomene spectaculoase, de la eclipse de soare si luna pana la stele cazatoare, asteroizi care se apropie de Pamant sau planete care se aliniaza perfect.
Cel mai important fenomen astronomic din 2012 este tranzitia planetei Venus peste Soare. Evenimentul, care se va repeta abia peste 150 de ani, poate fi vazut cu ochiul liber pe 6 iunie, insa doar din Emisfera Vestica. Aceasta miscare a planetei Venus a avut loc prima oara in 1639.
Doi asteroizi importanti se vor apropia de Pamant. 2007 HV4 va trece la o distanta de patru ori mai mare decat cea a Lunii fata de Pamant, iar 2010 KK37 va ajunge la 180.000 km de noi, pe 19 mai.
In serile din perioada 10 – 15 martie vor putea fi vazute cu ochiul liber patru planete din sistemul nostru solar, pe care le vom percepe ca pe niste stele foarte stralucitoare.
Pe 20 mai va fi eclipsa de Soare, vizibila in Estul Asiei si Vestul Americii de Nord. Cea mai spectaculoasa eclipsa va fi, insa, pe 13 noiembrie, cand Soarele va fi acoperit complet datorita interpunerii Lunii intre astru si Pamant. Fenomenul va putea fi admirat doar de locuitorii din Australia si Noua Zeelanda.