Femeile risca sa devina infertile din cauza stresului

Apropo.ro / 22.06.2006, 13:18
Femeile risca sa devina infertile din cauza stresului
La femeile care au în corp un nivel mare de hormoni care provoaca stresul ovulația se întrerupe, iar acestea devin incapabile sa mai conceapa copii, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, informeaza dailymail.co.uk. Studiul a fost realizat de o

La femeile care au în corp un nivel mare de hormoni care provoaca stresul ovulația se întrerupe, iar acestea devin incapabile sa mai conceapa copii, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, informeaza dailymail.co.uk.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Emory, Atlanta, coordonata de profesorul Sarah Berga, și a fost prezentat la conferința anuala a Societații europene pentru reproducere umana și embriologie care a avut loc la Praga.

Femeile cu slujbe foarte stresante sunt cele mai supuse riscului de a deveni infertile, pentru ca de multe ori acestea nu conștientizea faptul ca sunt stresate.

Cercetatorii au descoperit și faptul ca terapia verbala poate contracara efectul stresului și mari șansele unei femei de a ramâne însarcinata.

În vederea acestui studiu au fost alese femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, cu o greutate normala și care nu mai avusesera ovulație de șase luni. Cercetatorii au descoperit în corpurile acestora niveluri mari de cortisol, un hormon care provoaca stresul.

Jumatate dintre aceste femei au urmat o terapie prin care au învațat sa se aprecieze mai mult și sa conștientizeze nivelul de stres, în timp ce cealalta jumatate nu a urmat nici un fel de tratament.

„Femeile care spun ca se simt foarte bine sunt de multe ori cele mai stresate”, a declarat profesorul Berga. Aceste femei au o atitudine complet nerealista în ceea ce le privește, cred ca pot face totul într-o singura zi și ca valoarea lor depinde de felul în care reușesc sa realizeze tot ce și-au propus, este de parere cercetatorul.

„Factorii care determina stilul de viața pot influența ovulația”, a declarat Berga.

Dupa cinci luni de la începerea acestui studiu, 80% dintre femeile care au urmat o terapie cognitiva au început sa aiba din nou ovulație, comparativ cu 25% dintre femeile care nu au urmat nici un fel de terapie.

Un alt studiu prezentat la Praga, realizat de cercetatorii de la Centrul medical Assaf Harofeh din Israel, a scos la iveala faptul ca râsul poate fi un factor esențial în procesul de fertilizare artificiala.

O clinica de fertilizare artificiala a descoperit ca la pacientele care au fost vizitate de un clown dupa ce li s-a implantat ovulul fecundat și care au râs timp de minimum 15 minute, rata de reușita a sarcinii a crescut cu 20 – 35%.

Mediafax