Favoritele Campionatului Mondial de Fotbal – puncte forte și puncte slabe
32 de echipe își măsoară forțele pentru trofeul pus în joc, iar 10 dintre acestea par să aibă șanse în plus față de rivale la câștigarea competiției.
Olanda
Selecționata Olandei, vicecampioană mondial en-titre, vrea să dea lovitura anul acesta în Brazilia. Selecționerul Louis van Gaal propune un stil de joc ultra-ofensiv bazându-se în special pe Robin van Persie, viitorul său elev de la Manchester United. Este greu de crezut că Australia și Chile vor putea bloca drumul batavilor spre fazele superioare ale competiției, dar, pe plan îndelungat, olandezii ar putea avea probleme din cauza defensivei șubrede. În plus, tactica Olandei se bazează mult pe șuturile de la distanță, armă care s-ar putea dovedi a fi una cu două tăișuri.
Uruguay
Deși ar putea fi lipsită de aportul celui mai bun jucător, Luis Suarez, care s-a operat de curând la genunchi, Uruguay are în lot fotbaliști de valoare care pot face diferența, precum Cavani sau veteranul Diego Forlan. Defensiva Uruguaiului este considerată a fi una bătrână și greoaie, iar echipa are mare dificultate să întoarcă un rezultat dacă este condusă. Totuși, dacă selecționerul Oscar Tabarez reușește să asambleze corespunzător piesele puzzle-ului, Uruguay poate spera cel puțin la un loc patru precum cel obținut în urmă cu patru ani, în Africa de Sud.
Columbia
Naționala sud-americană este pusă în dificultate de accidentarea suferită de golgeterul Radamel Falcao. Totuși, dacă vedeta lui AS Monaco nu se poate recupera în timp util, selecționerul Jose Pekerman are de unde alege, James Rodriguez și Jackson Martinez fiind înlocuitori pe măsură. Atacanții columbieni au un simț al porții remarcabil, mai ales din zona centrală a terenului, dar reușesc rareori să înscrie goluri prin lovituri cu capul, iar aici s-ar putea să fie o problemă. De asemenea, Colombia nu are un lider adevărat al apărării în condițiile în care Mario Yepes a ajuns deja la 38 de ani. Aflată în grupă cu Grecia, Japonia și Coasta de Fildeș, Columbia nu ar trebui să aibă emoții în privința calificării în optimi.
Belgia
Plină de jucători tineri și cu dorință de afirmare, Belgia poate fi echipa cu care niciun adversar să-și dorească să se pună. Au creatori de top precum Eden Hazard, golgeteri impecabili precum Romelu Lukaku și o defensivă remarcabilă condusă de Vincent Kompany, vedeta lui Manchester City. Belgia mai are nevoie doar de un joc mai bun pe aripi și să elimine greșelile din defensivă care apar pe final, pe fondul oboselii. Aflată într-o grupă cu Algeria, Rusia și Coreea de Sud, Belgia nu ar trebui să aibă emoții în privința calificării în optimi, dar trebuie să fie atentă să nu-și ia adversarii la preț de matineu. Adevăratul test va veni în optimi, când foarte probabil Belgia va da piept cu Germania sau Portugalia. Dacă trece cu bine peste meciul respectiv, Belgia are toate șansele să dea marea lovitură.
Italia
Dornică să răzbune eliminarea prematură din 2010, când nu a reușit să treacă de grupe, Italia este decisă să abordeze fiecare meci de la Mondialul din Brazilia la potențial maxim, indiferent de numele adversarului, Squadra Azzura ar putea pune în practică un joc mai ofensiv ca niciodată, Cesare Prandelli propunându-și ca elevii săi să-și țină adversarii într-o permanentă presiune. Italia are dificultăți în a-și apăra flancurile și trebuie să-și îmbunătățească eficiența avută la șuturi de la distanță. Un lucru este cert. Dacă Italia deschide scorul, va fi aproape imposibil ca adversarul să mai poată să întoarcă rezultatul.
Argentina
Sud-americanii au avantajul unui atac stelar și foarte probabil vor beneficia de susținerea unui public numeros în condițiile în care argentinienii au de făcut o deplasare scurtă până în Brazilia. Repartizați în Grupa F, alături de Nigeria, Bosnia Herțegovina și Iran, argentinienii nu ar trebui să aibă probleme în a obține locul 1, deși foarte probabil vor încasa și ei goluri. Marea problemă a Argentinei este presiunea. Toată lumea se așteaptă ca Lionel Messi să-și ducă echipa spre titlul mondial, iar atacantul Barcelonei nu a avut un sezon strălucitor, deci nu este în cea mai bună formă și ar putea claca.
Brazilia
Brazilia este una dintre marile favorite, ca la orice turneu final. Atacul este punctul forte al echipei, cu Neymar și Hulk în prim plan, dar apărarea ar putea juca un rol decisiv. Brazilia are una dintre cele mai bune defensive din lume la momentul actual, Daniel Alves, Thiago Silva, Dante, David Luiz și Marcelo fiind fotbaliști care nu mai au nevoie de nicio prezentare. În aceste condiții, adversarii vor găsi foarte greu drumul spre poarta Braziliei. Repartizată în Grupa A, alături de Mexic, Camerun și Croația, Brazilia nu ar trebui să aibă emoții, pentru ei turneul final începând, practic, din optimi.
Franța
Deși s-a calificat în ultimul moment la turneul final, Franța rămâne în permanență o echipă de top. Au probleme în a se pune în mișcare, dar odată ce găsesc drumul spre gol, francezii atacă în haită și își îmbunătățesc constant golaverajul. Au o echipă puternică și consistentă din rândurile căreia strălucesc Ribery, Benzema și Pogba. Defensiva Franței poate claca uneori fără să te aștepți, dar este greu de crezut că Ecuador și Honduras au puterea să pună probleme, astfel că francezii sunt mari favoriți să ajungă cel puțin până în faza optimilor de finală.
Germania
Tânără și explozivă, ofensiva Germaniei este una dintre cele mai bine cotate din lume, nemții calificându-se la turneul final cu o medie de aproape 4 goluri înscrise pe meci. Totuși, Germania poate avea probleme dacă dă peste o echipă care să se apere supranumeric sau centrul-înaintaș nu prinde o zi bună. Dacă se ridică la nivelul așteptărilor, Germania are toate șansele să dea lovitura și să-și treacă un nou titlu mondial în palmares.
Spania
Campioana mondială en-titre ar putea avea ceva emoții într-o grupă cu Australia, Chile și Olanda. Totuși, dacă tiki-taka merge la nivel maxim este clar că niciun adversar nu-i poate sta în cale Spaniei, mai ales că ibericii sunt recunoscuți pentru ușurința cu care ajung în fața porții adverse și marchează din zona mediană a terenului. În plus, Spania are poate cel mai consistent lot, selecționerul Vicente del Bosque având la dispoziție, practic, două echipe aproape la fel de valoroase. Chiar și la nivel de apărare spaniolii stau foarte bine în condițiile în care mai toți portarii și fundașii selecționați au avut sezoane remarcabile.