Fasolea, sursa de fier pentru organism
Fasolea poate fi considerata un substituent al carnii, deoarece
contine proteine.
Mai mult, aceasta este considerata o importanta sursa de fier
pentru organism, fiind indicata in cazuri de astenie, apatie,
colesterol crescut sau constipatie.
Fasolea, datorita nutrientilor sai, combate si previne numeroase
boli.
La ora actuala se cunosc mai multe tipuri de fasole: alba,
neagra, pestrita, rosie, rozalie, verde, etc, toate avand un rol
important in sanatate.
Se recomanda consumarea fasolei alaturi de alte legume.
SCURT
ISTORIC
Anumite date sustin ca fasolea are o vechime de peste 8.000 de
ani si provine din Peru. Aztecii cultivau fasolea impreuna
cu porumbul pe care, impreuna, le foloseau pentru a se
catara. In lume exista peste 30.000 de soiuri de fasole, si este
cat se poate de prezenta in meniul tuturor popoarelor.
Anumite soiuri de fasole provin din Mexic, America sau
Italia.
De curand s-a creat si fasolea care nu provoaca
flatulenta, prin reducerea firbrelor solubile din
compozitie, fibre care provoaca eliminarea gazelor.
Fasolea si proprietatile sale
Deoarece contine acid folic, fasolea este indicata
femeilor insracinate, si nu numai. Ea este cat se poate de
recomandata pentru un tranzit intestinal normal, regleaza glicemia,
are un continut scazut de calorii, precum si fibre solubile si
insolubile.
Fibrele solubile ajuta la digestie si previne
constipatia, iar fibrele insolubile reduc nivelul
grasimilor din sange.
Fasolea rosie
UZ
INTERN
Persoanele care se feresc de consumul de fasole din cauza
balonarii si eliminarii de gaze ce survin dupa ingerare, ar fi
indicat sa stie ca efectele ei benefice asupra organismului uman
sunt cu mult mai mari decat efectele minore si „nocive” despre care
aminteam la inceput.
Fibrele vegetale din compozitia fasolei impiedica
absorbtia zaharurilor in sange si reduc secretia de insulina.
In plus, fasolea are capacitatea de a reduce riscul aparitiei
diabetului, dar si a imbunatatirii controlului asupra acestuia.
Trebuie stiut faptul ca fasolea are un aport important la
intarirea sistemului nostru imunitar, dar si la repararea tesutului
muscular si a sistemului osos.
Fasole teci
Mai mult, fasolea lupta impotriva infectiilor,
ajuta la vindecarea ranilor, regularizarea nivelului de enzime si
de hormoni din organism.
Fibrele insolubile din compozitia fasolei care se elimina din
organism ajuta la prevenirea constipatiei. Fasolea previne aparitia
cancerului de colon cu ajutorul unor bacterii ce produc un acid
gras, dar si cu ajutorul favonoizilor care au rol de protectie
impotriva cancerului de san.
Fasolea lupta si impotriva
afectiunilor cardiace, insuficientei hepatice, surmenajului,
asupra sistemului nervos, este un bun energetic, diuretic, calmant,
remineralizant, depurativ, detoxifiant si reconsituent al
organismului.
Nutrientii, un tip de carbohidrati complecsi, furnizeaza
muschilor si creierului energia necesara.
Fasolea mai poate fi folosita si pentru tratarea
cistitei (ceai din teci de fasole), reumatismului.
Fasolea alba
UZ
EXTERN
Pentru uzul extern mai indicati sunt tecii de fasole ce contin
aminoacizi, acid salicilic, saruri minerale, etc propice in
tratarea unor rani (boabe fierte si zdrobite), tratarea unor
afectiuni ginecologice, acnee.
Fasolea, benefica in curele de
slabire
Datorita carbohidratilor complecsi, proteinelor si fibrelor, dar
si a continutului scazut de calorii, grasimi si sare, fasolea este
indicata in curele de slabire, dar in cantitati moderate.
Pentru
un aport proteic ridicat este indicata a se consuma alaturi de
orez, precum si alte legume.
O jumatate de farfurie de fasole pe zi este de ajuns unei
diete.
Fasole (amestec)
O reteta pe zi
Salata de fasole
neagra cu porumb
Avem nevoie de: 6-8 stiuleti porumb, cativa dovlecei verzi si
galbeni, 1/2 ceapa rosie, ardei gras rosu, castravete, tije de
telina, mazare dulce, fasole neagra (se poate si de la conserva),
busuioc proaspat, coriandru proaspat, ardei iute, usturoi
tocat.
Tai boabele de pe stiulete, tai restul legumelor in cuburi mici,
le amesteci pe toate impreuna intr-un castron mare. Clatesti
fasolea, o scurgi bine apoi o amesteci cu legumele.
La sfarsit toci busuiocul, presari peste ele si la fel si
coriandru.
Sos: Otet de mere si zmeura, 2 linguri boia iute si 3 linguri
sos Trader Joe’s (sare,piper negru,ardei iute,usturoi tocat,ulei
masline) sau ce sos doresti. Pofta Buna! (curcubeu-culinar)
Salata de fasole neagra cu
porumb