Fara teleferic, din Busteni pana la Babele

Apropo.ro / 16.04.2002, 16:29
Fara teleferic, din Busteni pana la Babele
Ai urcat cu telecabina de la Busteni la Babele si acum regreti ca ai ratat cataratul pe stanci, urcusul prin padure si susurul paraielor? Atunci fa o plimbare de o ora pana la Piatra Arsa. Noi iti aratam incotro s-o iei. Astazi va propun un traseu mai "altfel", de intoarcere: de la Cabana

Ai urcat cu telecabina de la Busteni la Babele si acum regreti ca ai ratat cataratul pe stanci, urcusul prin padure si susurul paraielor? Atunci fa o plimbare de o ora pana la Piatra Arsa. Noi iti aratam incotro s-o iei.

Astazi va propun un traseu mai „altfel”, de intoarcere: de la Cabana Piatra Arsa, prin Piciorul Pietrei Arse, pe la Cabana Poiana Stanei, pana in Sinaia. Trebuie sa urmezi marcajul cu banda albastra. Hoinareala asta prin munti nu dureaza mai mult de 2 ore jumate – 3. Dar sa nu-ti treaca prin cap sa faci acest traseu si iarna. Pericol de avalansa! Fii atent aici ca noi iti dezvaluim in cele mai mici amanunte „tainele” muntelui.

De la Cab. Piatra Arsa (1950m) pornesti spre sud. CoborI putin spre firul Valcelului Jepilor Mari, urcand, apoi, paralel, printr-un larg coridor deschis in jnepenis. Dupa cca. 10 min. se ajunge la o ramificatie de drumuri. Urmeaza un urcus usor si, curand, vei iesi dintre palcurile de jnepenis, in largile poieni de pe platoul Jepilor Mari, langa stadionul sportiv. Continua sa mergi pe portiunea aproape perfect dreapta a potecii (pe deasupra obarsiilor vaii Babei). Vei ajunge intr-o mica sa, de unde coboara poteca. Coborarea este spre est-sud-est, paralel cu firul vaii Pelesului. Dupa 5 – 6 minute, ajungi in marginea platoului Pietrei Arse, de unde ai o panorama superba asupra orasului Sinaia.

Poti cobori pe Piciorul Pietrei Arse, strabatand o zona de gol alpin, dupa care vei intra intr-o zona impadurita. De aici ajungi in Poiana Stanei. La marginea de rasarit a acesteia se afla cabana cu acelasi nume.

Poiana Stanei este situata pe un prag larg al plaiului Piatra Arsa. E impadurita de jur imprejur, iar la extremitatea estica (in padurea din spatele cabanei), se afla o ruptura de panta de aproape 100m inaltime. Marginea prapastiei este marcata de doua stanci – Stancile Franz Josef (1299m). Acestea sunt prevazute cu trepte si grilaj de fier si se afla foarte aproape de cabana (la numai 5 minute). De pe varful lor se deschide o larga perspectiva asupra vaii Prahova. Stancile au primit acest nume pentru ca, in 1897, au fost amenajate cu ocazia vizitei la Sinaia a Imparatului Austro – Ungariei, Franz – Josef.

De aici urmezi cararea in coborare directa spre dreapta, de-a lungul gardului poienii. Mai ai de mers 5 km pana la soseaua ce face legatura intre cabana si orasul Sinaia.

In continuare urmezi traseul in coborare prin padure ajungand in drumul carosabil, apoi la capatul strazii Furnica.

Silvia POPA