Falimentul KPNQwest

04 06. 2002, 08:16
Valoarea de piața a companiei KPNQwest, liderul pan-european în domeniul transmiisiilor de date și gazduire a site-urilor Internet, a scazut în doi ani cu aproximativ 42 de miliarde de euro. Potrivit analiștilor, falimentul KPNQwest, cerut la sfârșitul saptamânii

Valoarea de piața a companiei KPNQwest, liderul pan-european în domeniul transmiisiilor de date și gazduire a site-urilor Internet, a scazut în doi ani cu aproximativ 42 de miliarde de euro.

Potrivit analiștilor, falimentul KPNQwest, cerut la sfârșitul saptamânii trecute de oficialii companiei olandeze, este cel mai spectaculos din istoria sectorului telecomunicațiilor.

Acțiunile KPNQwest au scazut în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de la Amsterdam pâna la nivelul de 0,09 euro/titlu fața de maximul istoric, înregistrat în luna februarie 2000, de 89,9 euro/acțiune.

Fața de ultima ședința de tranzacționare a saptamânii trecute, prețul a scazut ieri cu 71 de procente.

Astfel, valoarea de piața a companiei, care era acum doi ani la nivelul de 42 de miliarde de euro, a atins la prețul de ieri al acțiunilor un nivel de numai 4,67 milioane de euro.

„De asemenea, valoarea obligațiunilor era de numai 1-2% din valoarea nominala, fara sa existe vreun cumparator”, arata forbes.com.

Potrivit agențiilor internaționale de presa, titlurile KPNQwest urmeaza sa fie excluse din indicele AEX al Bursei din Amsterdam începând cu ședința din 6 iunie 2002.

KPNQwest deține la nivel european o cota de piața de aproximativ 25% din totalul transmisiilor de date prin protocol Internet (IP), printre clienții importanți numarându-se diviziile europene ale Dell Computer, Hewlett-Packard (unii dintre cei mai mari producatori de echipamente IT din lume), Microsoft (cel mai mare producator de software) și cel mai mare producator de terminale mobile din lume, compania finlandeza Nokia.

„O încetare totala a activitații KPNQwest ar avea însa un impact major, care trece de nivelul clienților din portofoliul companiei”, arata Wall Street Journal Europe.

„Foarte mulți dintre rivalii firmei olandeze utilizeaza la rândul lor capacitați de transmisie prin fibra optica KPNQwest, pentru propriile servicii”, adauga cotidianul.

De exemplu, potrivit sursei citate, compania americana Verizon Communications folosește serviciile KPNQwest pentru a opera rețeaua sa europeana.

„Închiderea rețelei KPNQwest ar provoca o confuzie imensa și ar arata cât de mult depind operatorii de telecomunicații unul de celalalt”, considera Stephan Beckert, analist la TeleGeography Inc., în Washington.

Parerea lui Beckert este completata de James Enck, de la Daiwa Europe. „Situația este fara precedent în acest sector de activitate”, spune Enck.

Analiștii sunt de parere ca firmele forțate sa apeleze la soluții de rezerva s-ar putea confrunta cu întârzieri și întreruperi ale activitații pentru o perioada ce ar varia între câteva zile și câteva luni, în funcție de complexitatea serviciilor de care au nevoie și distanța la care se afla de infrastructura instalata.

„Marile firme internaționale folosesc de regula serviciile a mai mulți operatori simultan, pentru a avea la dispoziție o soluție de rezerva pentru transmisiile de date și accesul la Internet”, arata WSJE.

„De aceea, probabil ca cele care vor suferi cele mai mari pierderi vor fi companiile mici, care nu și-au putut permite decât o soluție unica de conectare, cea de la KPNQwest”, declara sursa citata.

„Alternative la serviciile KPNQwest ofera în prezent aproximativ zece furnizori”, considera Jyrki Karasvirta, purtatorul de cuvânt al operatorului finlandez de telecomunicații Sonera, care folosește serviciile KPNQwest pentru rutele de comunicații Frankfurt-Dusseldorf și Hamburg-Londra.

„Nu este foarte greu sa cumperi capacitați de transmisie, iar prețurile nu mai sunt o provocare. Singura problema este ca daca se întâmpla ceva, conectarea la o alta rețea poate sa ia câteva zile”, a conchis Karasvirta.

Cei mai mulți dintre clienții KPNQwest au declarat ca au fost surprinși de viteza cu care compania s-a prabușit, deoarece nu au trecut decât câteva saptamâni din momentul în care firma anunța ca are dificultați financiare.

„Este o surpriza de proporții”, considera Dai Davies, președintele organizației non-profit Dante, din Cambridge, Marea Britanie, care opereaza cu servicii KPNQwest o rețea de transmisii de date la care sunt conectate universitați din întreaga Europa.

„Pentru noi, aceasta este o problema ce se poate transforma într-un dezastru”, a mai declarat Davies. Oficialul Dante a adaugat ca acum cauta soluții alternative de la Colt Telecom Group (Marea Britanie), Telia (Suedia) și Deutsche Telekom (Germania).

Companiile Colt Telecom Group, Energis, KPNQwest și WorldCom erau cu exact un an în urma, considerate firmele cele mai mari șanse de succes în industria serviciilor de telecomunicații regionale europene, evaluata la aproximativ 160 de miliarde de euro.

Aceasta era concluzia unui studiu realizat de firma de consultanța Benchmark-IT Performance, în luna iunie 2001.

Între timp însa, KPNQwest este în faliment și a pierdut 42 de miliarde de euro din valoarea de piața, iar WorldCom a înregistrat la rândul sau o scadere a valorii de piața de 193 de miliarde de dolari fața de toamna anului trecut.

KPNQwest în România

Potrivit oficialilor KPNQwest România, daca unitațile de business Corporate Networks, Hosting și WholeSale sunt orientate dupa produs, Central and Eastern Europe este o unitate de business orientata geografic și cuprinde operațiunile comerciale dezvoltate de KPNQwest în Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria și România.

„O eventuala încetare a activitații celorlate trei unitați de business ale KPNQwest nu va afecta evoluția ulterioara a activitaților din România”, a declarat Ziarului Financiar Dan Mihaescu, contry manager KPNQwest România.

„Problemele imediate ce ar fi putut sa apara ar fi fost cele tehnice, generate de o eventuala întrerupere a activitații NOC (Network Operating Centre), prin care se asigura gestionarea rețelei pan-europene și rutarea traficului de date generat de clienți. Tocmai pentru a evita astfel de probleme, la nivel local, KPNQwest România a dezvoltat soluții proprii de rezervare a capacitații internaționale, soluții pe care le-a conectat începând cu 1-2 iunie și care fac parte din planul implementat la nivelul business-unit-ului”, a adaugat Mihaescu.

Ca și strategie de piața, KPNQwest servește atât segmentul de wholesale – companii de comunicații și furnizorii de servicii Internet (ISP), iar pe de alta parte segmentul de retail, în care intra companii non-IT, din toate sectoarele verticale ale industriei.

„Printre clienții noștri se numara PriceWaterhouseCoopers, Finsiel, HBO, Philips, Hewlett-Packard, Scania, Daewoo, Rompetrol, acasa.ro, Pellin și alții, precum și șapte din primii zece ISP din România”, a mai spus oficialul companiei.

De asemenea, pe piața din România, portofoliul de clienți a ramas neschimbat în week-end-ul care a trecut. „Oricum, fereastra de oportunitate în care concurența ar fi putut ataca baza noastra de clienți a fost de câteva ore, interval în care s-a realizat pornirea legaturii de back-up (de rezerva)”, a declarat Mihaescu.

În ceea ce privește aceasta soluție, ea a fost implementata pentru întreaga capacitate externa de 500Mb/s a KPNQwest România, folosind rețelele Colt Telecom și BT Ignite, conectarea fiind facuta în Viena și Praga, urmând ca pentru întreaga regiune Central and Eastern Europe Business Unit sa fie dezvoltata o soluție de conectare proprie.

„Se fac o serie întreaga de speculații, atât în presa internaționala cât și pe Internet, referitor la o posibila vânzare a unitații de business din care face parte și România și recunoaștem ca o astfel de posibilitate exista”, a comentat Mihaescu.

„Nu avem în acest moment date relevante nici în ceea ce îi privește pe partenerii de dialog și nici stadiul sau nivelul negocierilor la care s-ar fi putut ajunge și nu dorim sa alimentam piața cu zvonuri”, a adaugat el.

Potrivit oficialului KPNQwest, nu se pune problema unei supraviețuiri a filialei din România.

„Resursele financiare, sunt desigur importante, dar ceea ce este cel mai important este faptul ca pe piața locala dezvoltam un business care se autofinanțeaza și care ne permite sa privim cu optimism evoluția viitoare a operațiunilor companiei noastre pe piața, a adaugat Mihaescu.

În ceea ce privește veniturile, KPNQwest estimeaza ca acestea sunt undeva la o treime din valoarea pieței de Internet din România.

„Daca însa privim din perspectiva numarului total de utilizatori, KPNQwest are probabil 2-3% din piața, iar aceasta discrepanța vine din faptul ca firma noastra își poziționeaza oferta pe piața business, ocolind sectorul SOHO (utilizatorii casnici și IMM). Finalmente, în ceea ce privește valoarea conexiunii externe, KPNQwest este cel mai mare jucator din România, operând o conexiune externa de 499Mb/s, din care mai mult de 75% reprezinta conexiuni cu banda garantata vândute la clienți”, a conchis oficialul KPNQwest.

„Oportunitatea de afaceri” pe care o reprezinta falimentul KPNQwest a determinat deja ca, pe lânga controverse, sa apara și firmele ce-și doresc o parte din portofoliul companiei olandeze.

Astfel, potrivit zd.net, compania Vanco, un operator de rețele virtule ce ofera servicii de conectare mai ales companiilor multinaționale, a constituit o echipa numita „KPNQwest SWAT Team”.

La un simplu mesaj e-mail transmis de inginerii de sistem ai clienților KPNQwest, SWAT Team Vanco asigura un timp de raspuns pentru asigurarea unei noi soluții de conectare de numai o ora.