Factorii poluanți determina apariția diabetului

04 12. 2005, 15:21
Expunerea la niveluri înalte de poluare poate avea efecte extrem de daunatoare pentru organism, crescând posibilitatea apariției diabetului. O echipa de medici de la Universitatea Lund din Suedia a descoperit ca oamenii care sunt expuși la niveluri ridicate de factori poluanți

Expunerea la niveluri înalte de poluare poate avea efecte extrem de daunatoare pentru organism, crescând posibilitatea apariției diabetului. O echipa de medici de la Universitatea Lund din Suedia a descoperit ca oamenii care sunt expuși la niveluri ridicate de factori poluanți par a fi supuși unui risc mai mare de apariție a acestei boli. Studiul a fost realizat pe 196 de pescari și soțiile lor.

Acești factori poluanți fac parte dintr-o familie de substanțe chimice toxice. Din aceasta familie fac parte și insecticidele. Factorii sunt întâlniți în special în industria agricola și sunt larg raspândiți în mediu.

Echipa de cercetatori de la Lund a analizat eșantioane de sânge de la pescarii voluntari pentru a descoperi care este nivelul acestor substanțe în sânge. Niveluri mai ridicate de acest tip de factori poluanți au fost descoperite în sângele a 6 la suta dintre barbați și 5 la suta dintre femei. Toți aceștia sufereau de diabet.

Studii anterioare au demonstrat ca acești factori poluanți dau naștere la o scadere a capacitații celulelor organismului de a asimila glucoza. O alta teorie este aceea conform careia substanțele chimice pot determina o interacțiune complexa care disturba capacitatea organismului de a scapa de grasimi.

Lars Hagmar, unul dintre cercetatorii participanți la studiu, a declarat ca oamenii nu trebuie sa își faca probleme în ceea ce privește consumul de pește gras, dar ca nu trebuie sa exagereze, peștele de acest fel fiind considerat unul dintre factorii poluanți. El a mai declarat ca pescarii și soțiile lor care au participat la studiu erau expuși în permanența la niveluri ridicate de factori poluanți, care provin în special din activitațile din industrie. Apa, în zona în care aceștia locuiau și își desfașurau activitatea, este rece și nu foarte adânca, ceea ce înseamna ca substanțele chimice poluante se degradeaza foarte greu.