Ți se spune că masculul este gravid cu un scop anume, dar nu este adevărat că masculii căluți de mare fac pui. Căluțul de mare este o creatură ciudată. Are capul precum un mic ponei și corpul precum un dragon mic. Câteodată înoată drept cu ajutorul singurei dorsale. Dar căluțul de mare este un pește.
Sunt peste 50 de specii diferite de căluți de mare care trăiesc mai ales în zonele tropicale. Mărimea unui căluț de mare variază între 5 și 30 de centimetri. Cel mai interesant aspect la un căluț de mare este modul în care acesta își îngrijește ouăle. Femela depune circa 200 de ouă. Le plasează într-o umflătură aflată pe corpul masculului, deasupra cozii. După 40-50 de zile masculul sparge umflătura și ies puii. Din această cauză mulți oameni trag concluzia că masculul dă naștere puilor.
Chiar și după ce apar, puii rămân în umflătura masculului până în momentul în care au posibilitatea să aibă singuri grijă de ei. Căluții de mare mănâncă insecte de apă și ouăle altor pești, dar refuză să mănânce mortăciuni. Căluții de mare sunt admirați din epoci de mult apuse. Pe vremea Egiptului antic, pe multe sarcofage erau pictați căluți de mare. În China erau comercializați în scopuri medicale, iar în Italia se considera că un căluț de mare aduce noroc.